על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.
ממרוץ חימוש גרעני ל'דטנט': השינויים בתפיסת המעורבות האמריקאית
משנות ה-70 של המאה ה-20 חלו מספר תהפוכות בזירה הבינלאומית שגרמו לשינוי במדיניות האמריקנית שתמכה כל כך נחרצות בבלימת הקומוניזם. נעשה ניסיון להפוך את העולם מדו קוטבי (המלחמה הקרה) לרב-קוטבי, המכיל בתוכו הרבה כוחות דומיננטיים שממתנים אחד את השני. בסוף שנות ה-80 חלה התפרקות של הגוש הקומוניסטי בעקבות ניסיונות לשנות את הכלכלה ולפתוח אותה קצת יותר, ואז התגלו כל המחדלים של אופי המשטר הקומוניסטי והוא החל בקריסה.
דטאנט - מיתון המלחמה הקרה
ההסתבכות בבוץ הוויאטנמי גרמה לציבור האמריקני לפרספקטיבה חדשה בנוגע למדיניות המתערבת, וגרם להתכנסות פנימה במחשבה כיצד צועדים אל עבר העתיד.
המדינות החדשות שהוקמו אחרי נפילת הגוש הקומוניסטי, נהפכו ברוב המקרים למדינות מתונות שוחרות שלום, דבר שהרגיע את הרוחות בעולם וגרם לתחושת שלום.
חידושים אלה גרמו לאמריקאים להבין שתמונת המצב העולמית השתנתה, וכי כעת העולם הוא מגוון יותר בהשקפותיו וכי המלחמה הבלתי נגמרת בקומוניזם כנראה שבאה לסיומה.
חלה התקרבות אמרקינית לסין, והחלו לכונן יחסים דיפלומטיים אחת עם השנייה, החלו להתקיים יחסי מסחר בין שתי המדינות, והגיעה ההבנה שאפשר לשתף פעולה עם העולם הקומוניסטי ושהוא אינו כה נורא כמו שציירו אותו.
גם לגבי ברית המועצות חל שיפור ביחסים, נחתמו הסכמים להרגעת הרוחות, על הפחתת הנשק הגרעיני, והרחבת יחסי המסחר בין שתי המדינות.
כך הונחה השתית למערכת רב קוטבית מגוונת מכילה וסובלנית. למדיניות חדשה זו קראו דטאנט (מצרפתית=הרפיית המתח), העקרון היה פשוט, שיתוף פעולה בין מדינות העולם תוך שמירה על האינטרסים המשותפים של יציבות משטרים ושלום עולמי.
התמתנות מירוץ החימוש
כידוע לנו, במלחמה הקרה חל מירוץ חימוש אדיר בין שתי המעצמות, חל פיתוח טכנולוגי עצום בכלי נשק ובעיקר בטילים גרעיניים, כל צד ראה את הפיתוחים של הצד השני וראה זאת כאיום ממשי על קיומי, והחל במירוץ חימוש כדי להתגבר על יריבו.
הנשיא רייגן הנהיג את תכנית 'מלחמת הכוכבים' שביקשה לעשות שימוש בטכנולוגיה חדשנית שתבטל כל יכולת להנחית על ארה"ב טילים גרעיניים, התכנית הזאת הצריכה משאבים אדירים והשקעה כספית עצומה.
התכנית השאפתנית הזאת העמידה את ברה"מ במצב שבו היא חייבת להתגבר ולהתעלות על יריבתה, אך לבסוף הוכח שהיא אינה יכולה לעמוד בזה מבחינה כלכלית, וברה"מ הייתה חייבת להרים את ידיה מתכנית זו וממרוץ החימוש הבלתי נגמר, מה גם שההוצאות הכספיות הכבירות על המירוץ הזה הכניסו את ברה"מ לברוך כלכלי, מה שתרם להתמוטטותה כמנהיגת הגוש הקומוניסטי.