על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.
הגורמים ליריבות בין ארצות-הברית לברית-המועצות, והבהרת המושג "מלחמה קרה"
המלחמה הקרה
המלחמה הקרה היא המאבק שהתנהל מסיום מלחמת העולם השנייה בין ברית המועצות ובנות בריתה לבין ארה"ב ובנות בריתה. מאבק זה לא היה צבאי והתבטא בתחומי המדיניות העולמית, הכלכלה, הספורט והמדע. לעומת זאת כן התחמשו המעצמות בתקופה זו, אמנם לא היה עימות צבאי ישיר, ומכאן – מלחמה קרה.
הגורמים ליריבות בין ברה"מ לארה"ב:
1. הגורמים האידיאולוגיים: מאבק בין השקפת עולם קומוניסטית לבין השקפת עולם דמוקרטית-ליברלית. זהו מאבק בין שיטות כלכליות מנוגדות – מצד אחד מדיניות כלכלית קפיטליסטית ומצד שני כלכלה קומוניסטית.
2. הגורמים הכלכליים: בשתי המעצמות פעלו שתי שיטות כלכליות שונות ומנוגדות בבסיסן.
בארה"ב פעלה הגישה הקפיטליסטית, המבוססת על יוזמה פרטית ועל אי התערבות (או התערבות מזערית) של הממשלה בנעשה בכלכלה.
בברית המועצות המשק היה מבוסס על רעיונות סוציאליסטיים שפירושם כלכלה מכוונת ע"י הממשלה. היריבות על הרקע הכלכלי התחזקה לאחר יישום דוקטרינת טרומן ותוכנית מרשל. היריבות התחזקה לנוכח הפיכת המדינות שנכבשו על ידי ברית המועצות לקומוניסטיות.
3. הגורמים ההיסטוריים: אכזבתו של סטלין ממדיניות הפיוס מדינות המערב ערב מלחמת העולם השנייה ( בריטניה וצרפת ) סטלין חשש שגם אותו יפקירו מדינות המערב בשעת צרה כפי שהפקירו את צ'כוסלובקיה בהסכם מינכן.
כבר בשלביה האחרונים של מלחה"ע השנייה החלו חילוקי דעות בין ברית המועצות לארה"ב. חילוקי הדעות סביב שאלת החזית השנייה ולגבי עתיד פולין ושאר המדינות שברה"מ שיחררה מידי הנאצים.
לצד אותם גורמים היסטוריים, חששו המעצמות אחת מן הכוח הגרעיני של השנייה. עד שנת 1949 ברה"מ לא החזיקה בנשק גרעיני, בעוד שארה"ב השתמשה בפצצה האטומית כבר במלחה"ע השנייה (הירושימה ונגסאקי).
התחרות הטכנולוגית היא פן חשוב מאוד במלחמה הקרה.