על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

מנגנוני פיקוח וביקורת

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הקדמה

בישראל יש 2 סוגים של מנגנוני פיקוח וביקורת.

  • מנגנוני פיקוח וביקורת פורמליים.
  • מנגנוני פיקוח וביקורת בלתי פורמליים.

  • תפקידם העיקרי הוא למנוע ניצול לרעה של סמכויות השלטון.

מנגנוני פיקוח וביקורת פורמליים

הפרלמנט

הפרלמנט:זהו בית הנבחרים המייצג את כלל האזרחים ומפקח ומבקר את הרשות המבצעת באמצעות פעולות חקיקה,הצבעת אי אמון ונציגי האפוזיציה בפרלמנט.

חקיקה:בעזרת החקיקה הפרלמנט מגביל את פעלותיה של הממשלה ומפקח על התקציב ועל מדיניות גביית המיסים במדינה.שכן כולם כפופים לחוק ושווים בפניו והפרלמנט היא הרשות המחוקקת.

הצבעת אי אמון:במשטרים פרלמנטריים,הפרלמנט יכול להביא לסיום הכהנה של הממשלה הנוכחית על ידי רוב הפרלמנט משום שהממשלה תלויה ברוב כדי להתקיים.

האופוזיציה:נציגים בפרלמנט המתשייכים לקבוצת הנגד של הממשלה,לא תומכים בה על ידי אי מתן אמון בה אשר מביאים דגשים חשובים בפיקוח,ביקורת בנוגע לתפקוד של הממשלה לכלל הציבור.

אופוזיציה

האופוזיציה:נציגים בפרלמנט המתשייכים לקבוצת הנגד של הממשלה,לא תומכים בה על ידי אי מתן אמון בה אשר מביאים דגשים חשובים בפיקוח,ביקורת בנוגע לתפקוד של הממשלה לכלל הציבור

הצבעת אי-אמון

הצבעת אי אמון:במשטרים פרלמנטריים,הפרלמנט יכול להביא לסיום הכהנה של הממשלה הנוכחית על ידי רוב הפרלמנט משום שהממשלה תלויה ברוב כדי להתקיים.

מנגנוני פיקוח וביקורת בלתי פורמליים

תקשורת

תקשורת:אמצעי התקשורת מספקים מידע על פעולות הממשל השונות בפומבי לקהל הכללי.חושף שחיטויות,מביא פרשניוית שונות על מדיניות הממשל,פעולותיו ומספק מידע לאזרח הפשוט שבעזרתו יוכל לקבל תמונת מצב בנוגע לעמדותיו בנוגע לשלטון.