מבנה האטום: הבדלים בין גרסאות בדף

נוספו 5,625 בתים ,  6 במאי 2006
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 32: שורה 32:


==זיקה אלקטרונית==
==זיקה אלקטרונית==
==הערכות אלקטרונים ברמות אנרגיה==
===הקדמה===
לכל יסוד יש מספר אלקטרונים השווה למספר הפרוטונים בגרעינו.
האלקטרונים הם הנותנים את הנפח לאטום.
האלקטרונים אינם סובבים את הגרעין כפי שכוכבי הלכת סובבים את השמש (כלומר פחות או יותר במישור אחד) אלא האלקטרונים סובבים את הגרעין בתוך ענני אלקטרונים.
כל ענן מייצג רמת אנרגיה.
לכל רמת אנרגיה יש מספר מוגבל של אלקטרונים אותם היא יכולה להכיל וכתוצאה מכך לכל היסודות (מלבד מימן (H), והליום (He) יש יותר מרמת אנרגיה אחת.
חלק זה של הסיכום זה יעסוק ברמות אנרגיה אלה ובסידור האלקטרונים בהם.
===רמות האנרגיה===
רמות האנרגיה של האטום נקראות גם אורביטלים.
ליסודות הטבלה המחזורית יש בין רמת אנרגיה אחת (ליסודות השורה הראשונה) עד לשבע רמות אנרגיה (ליסודות השורה ה- 7).
ככל שרמת האנרגיה גדולה יותר אלקטרוניה רחוקים יותר מהגרעין.
ככל שרמת האנרגיה גבוהה יותר אז יש בה יותר מקום והיא יכולה להכיל יותר אלקטרונים:
*רמת האנרגיה ה- I מכילה עד 2 אלקטרונים.
*רמת האנרגיה ה- II מכילה עד 8 אלקטרונים.
*רמת האנרגיה ה- III מכילה עד 18 אלקטרונים.
*רמת האנרגיה ה- IV מכילה עד 32 אלקטרונים.
*לצורך לימודי הכימיה בתיכון אין צורך לדעת את המקסימום של רמות 5-7.
====כיצד נסדר את האלקטרונים של אטום לפי רמות האנרגיה שלהם?====
# ראשית כל אנו צריכים לדעת כמה אלקטרונים יש לאטום. אם האטום הוא נייטרלי מבחינה חשמלית (כלומר הוא לא יון, בצורה בה הוא מופיע בטבלה המחזורית), אז מספר האלקטרונים שלו שווה למספר הפרוטונים. למשל נתרן (Na) הוא בעל מספר אטומי 11 (ראה [http://en.wikipedia.org/wiki/Periodic_table_%28huge%29 טבלה מחזורית]) - כלומר יש לו 11 פרוטונים ולפיכך גם 11 אלקטרונים.
# שנית, צריך לדעת כמה רמות אנרגיה יש לאטום בו אנו מעוניינים. מספר רמות האנרגיה שווה למספר המחזור (מספר השורה). נתרן ממוקם במחזור השלישי ולפיכך יש לו 3 רמות אנרגיה.
# שלישית, ניתן לדעת כמה אלקטרונים נמצאים ברמת האנרגיה האחרונה לפי מספר הטור. מספר האלקטרונים ברמה החיצונית שווה למספר הטור. כל לגזים האצילים (טור 8) יש 8 אלקטרונים ברמה החיצונית, למתכות האלקליות עפרוריות (טור 2) יש 2 אלקטרונים ברמה החיצונית וכו'. ההליום הוא יוצא דופן- למרות שהוא ממוקם בטור 8 הוא מכיל 2 אלקטרונים בלבד. יש לשים לב לכך ששיטה זו אינה מתאימה למתכות המעבר. אם נחזור לדוגמה, נתרן ממוקם בטור הראשון יחד עם שאר המתכות האלקליות ולכן יש לו אלקטרון אחד ברמה החיצונית.
# כעת ניתן להתחיל למקם את האלקטרונים החל מהרמה הנמוכה ביותר עד לזו לפני האחרונה. בדוגמה שלנו לנתרן יהיו 2 אלקטרונים ברמה התחתונה. נותרה רמת אנרגיה אחת (הרמה ה- II), ונותרו לנו 8 אלקטרונים לשבץ בה.
'''דוגמא נוספת'''<BR>
ברצוננו לסדר את האלקטורנים של האטום אסטטין (At).<BR>
'''פתרון'''<BR>
ראשית כל נבדוק כמה אלקטורונים יש לאסטטין. לאסטטין יש מספר אטומי 85, כיוון שלא מדובר ביון אלא באטום נייטרלי אז יש לו 85 אלקטרונים גם כן.<BR>
שנית, אסטטין ממוקם במחזור ה-6 כלומר יש לו שש רמות אנרגיה שונות. בנוסף לכך הוא ממוקם בטור השביעי כלומר יש לו 7 אלקטרונים ברמה האחרונה.
כעת ניתן להתחיל לסדר את האלקטרונים. ברמה הראשונה נסדר את מקסימום האלקטרונים - 2. כיוון שכפי שניתן לראות עדייםן לא שיבצנו את כל האלקטרונים נמשיך ונשבץ את המקסימום ברמות השנייה (8), השלישית (18) והרביעית (32).<BR>
כעת שיבצנו כבר 67 אלקטרונים מתוך 85 אותם יש לשבץ - כלומר נותרו 18 אלקטרונים ובמקביל נותרה רק הרמה החמישית. נשבץ את האלקטרונים הנותרים ברמה החמישית. ניתן לבדוק ולראות שסכום כל האלקטרונים ששיבצנו הוא 85, יש 6 רמות אנרגיה בהתאם למיקום במחזור השישי, יש 7 אלקטרונים ברמה האחרונה המתאימים לטור השביעי ובשום רמה לא עברנו את הערך המקסימלי המותר.
admin
664

עריכות