על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

היסטוריה ב' - הבעיות העיקריות של צרפת בתחומים: שלטון, חברה, כלכלה, ביטחון, ודרכי ההתמודדות עם בעיות אלו: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 4: שורה 4:
===בתחום הכלכלי===
===בתחום הכלכלי===


*'''בעיותיה של צרפת בתחום הכלכלי'''
לאחר המלחמה היה צורך לפצות את המיליונים שנפגעו במלחמה. אולם, שיטת מימון הפיצויים גרמה לאינפלציה שפגעה בחסכונות ובקצבאות והביאה לירידה חדה בילודה.
צרפת קיוותה להתחזק עם קבלתם מחדש של איזורי אלזס ולוריין, אזורים בהן התקיימה פעילות תעשייתית ענפה, אולם כלכלת שני המחוזות הללו היתה קשורה לכלכלת איזור הרוהר שבגרמניה והיא ניזוקה קשות מההפרדה הזו. השוק התעשייתי הצרפתי היה דל, וגם חקלאותה של צרפת פיגרה פיגור גדול.
לפני המלחמה השקיעה צרפת השקעות רבות בשוק הרוסי, וכל אלה ירדו לטמיון עם פרוץ המלחמה ברוסיה. מדינות אירופה הטילו מכסים גבוהים על סחורות ייבוא, מה שגרם לכך שצרפת התקשתה למצוא שוק חלופי לשוק הרוסי.
ממשלת צרפת לא האמינה שצרפת תוכל להשתקם ללא פיצויים מגרמניה, ולכן היא פלשה לאיזור הרוהר העשיר במחצבים במטרה לאלץ את הממשלה הגרמנית לשלם, אך הדבר לא הועיל.
ממשלות צרפת התקשו להתמודד עם האליטה של המעמדות הגבוהים; כ200 משפחות עשירות שלטו בכלכלת צרפת וברוב הנכסיפ הכלכליים של צרפת, והפעילו כוח ותכסיססנות וכל זאת כדי לשמור על זכויות היתר שלהן ועל הכסף שלהן.
*'''שנות ה-20 בכלכלה הצרפתית- התמודדות צרפת עם בעיותיה הכלכליות'''
על אף הנזקים של צרפת ממלחה"ע הראשונה, וההתרוששות שלה, החלה בשנות ה20 תקופה של צמיחה ושגשוג. ממשלות צרפת הנהיגו מדיניות ריכוזית- מה שגרם לפיחות במספר המפעלים הקטנים ולעלייה במספר המפעלים הגדולים והרווחיים.
המאזן המסחרי עבר מגירעון למאזן חיובי.
שטחי חקלאות מעובדת הצטמצמו והתפוקה בתעשייה עלתה בקצב קבוע, מה שניכר בכריית הפחם, הברזל והאלומיניום. קבלתם מחדש של איזורי אלזס ולוריין המתועשים סייעה במידה רבה לתעשייה הצרפתית.
תעשיית המכוניות התפתחה ושיגשגה, ובתחום זה שמרה צרפת על המקום השני בעולם(אחרי ארה"ב). חברות רנו וסיטרואן החלו בייצור המוני של מכוניות, שחלקן שווקו במחירים סבירים גם לבני המעמד הבינוני.
מצבם של הפועלים, בעיקר אלו שהתמקצעו, השתפר, וממשלות צרפת לקחו חלק בפרויקטים כלכליים שחיוניים לאינטרסים של צרפת כמו חברות לבניית מטוסים, מספנות, וחברות נפט.
הבנקים מילאו תפקיד חשבו שמטרתו קידום התעשייה והמסחר.


*'''פגיעה בתעשייה ובתשתיות הייצור של המשק -''' בתחום זה, הפגיעה בצרפת גדולה יחסית למשתתפות אחרות במלחמה. היא מאבדת קרוב ל 25% מעושרה הלאומי. אזורי התעשייה הכבדה נהרסים במלחמה. לאחר המלחמה, צרפת חסרה בחומרי גלם, ובמכרות פחם ונפט.
*'''שנות ה-30 בכלכלה הצרפתית- המשבר הכלכלי העולמי והשפעתו על צרפת'''
 
המשבר הכלכלי העולמי שפרץ ב1929 הורגש גם בצרפת. הפגיעה במשק הצרפתי לא היתה קשה כמו בזה האמריקאי או הגרמני, אך הצרפתים שהיו יכולים למזער את הנזק לא השכילו לעשות כך.
 
העובדה שתוצרת צרפת היתה יקרה גרמה לכך שצרפת התקשתה לעמוד בתחרות הבינלאומית, והיקף סחר החוץ שלה הלך והצטמצם. בצרפת החלו פשיטות רגל רבות, כמו במפעלי סיטרואן, תפוקת הפלדה והפחם ירדה, ורבים הצטרפו למעגל האבטלה.
*'''אובדן 50% מהשקעות צרפת ברוסיה -''' מרבית השקעותיה של צרפת (הממשלתיות והפרטיות כאחת) היו ברוסיה, וכללו בתי חרושת, בתי דפוס ומלאכה וכו'. הלאמתם ללא פיצויים של המפעלים הזרים ברוסיה שלאחר המהפכה הקומוניסטית פגעה במשקיעים צרפתיים ובממשלת צרפת. בנוסף, המשטר הקומוניסטי לא החזיר הלוואות שלקח המשטר הישן מצרפת.
ממשלות צרפת ניסו להתמודד עם המצב באמצעות צווי חירום והגבלת מספר הפריטים שהורשו להיכנס לצרפת, אך זה לא עזר.
 
 
*'''בעיות תקציב -''' אי קבלת פיצויים מגרמניה שלהם התחייבה בחוזה וורסאי, פוגעת בתכניות הכלכליות של צרפת, שהתבססו על פיצויים אלה. הממשל לא הצליח להחזיר חובות לאזרחי המדינה. המדינה לוקחת אחריות על המצב הכלכלי של תושביה - הכשרת התושבים מבחינה השכלתית, בריאות, דאגה לנכים, דאגה לפצועים ולמשפחות ההרוגים - אך לא מצליחה להתמודד עם העלות הכספית של כל אלה. לצרפת הוצאות ביטחוניות גבוהות שנבעו מבניית קו ביצורים בשם קו מאז'ינו לאורך גבולה עם גרמניה. כתוצאה מכל אלו נוצר גירעון בתקציב.
 
 
*'''מעבר ממשק של מלחמה למשק של שלום -''' מיליוני חיילים חוזרים רק כדי לגלות שמקומות עבודתם נתפסו והממשל כשל בניסיון למצוא להם תעסוקה, וכך נוצרת אבטלה קשה.
 
 
בנוסף, יש לציין גם את השפעת המשבר הכלכלי העולמי בסוף שנות ה 20, שיוצר אינפלציה ומגביר את האבטלה גם בצרפת.
 


===בתחום הפוליטי===
===בתחום הפוליטי===
3

עריכות

תפריט ניווט