על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

תנאי החיים בגטו והשפעתם על הפרט, על המשפחה ועל החברה.: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (שוחזר לעריכה אחרונה שבוצעה על ידי Shalem8)
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
''' צפיפות ורעב '''
צפיפות:שטחי הגטאות היו קטנים הן ביחס שלהן מכלל השטח העירוני והן מכמות האוכלוסייה שנאלצה לחיות בתחומם,כאשר בנוסף לזאת הגטאות הוקמו באיזורים נכשלים ביותר ובם עוני כבד.למשל בגטו וורשה שטח הגטו היווה רק 2.4% מכלל השטח העירוני כאשר בו התגוררה קרוב ל 1/3 מהאוכלוסית העיר.כמו כן,בגטו לודז' היו תנאי צפיפות קשים ביותר,כאשר יחס הנפשות לחדר נע בין1/6 ל1/8 ואף יותר בחדר אחד.


הגטאות הוקמו במכוון בשכונות עוני שהתאפיינו בתנאי סניטציה גרועים.
רעב:בגטאות שרר רעב כבד.כך למשל בגטו לודז' צרכו רק את המזון הירוד שהוקצב להם וזאת בשל היתוקו המוחלט.לעומת זאת בגטו וורשה כ-80% מצריכת המזון היומית הגעיה בצינורות הברחה השונים,המאורגנים והפרטיים בהם העוברו טונות של מצרכים חיוניים,חלק ניכר מהם ע''י ילדים.הנאצים סיפקו מזון מועט מאוד כדי לגרום לרעב מכוון כאשר המפתח לחלוקת האוכל היה אתני: גרמנים 2,613 קלוריות ביום,פולנים 699 קלוריות וליהודים רק 184 קלוריות ליום.פחות מ10% מהתצרוכת של אדם בוגר.מנת המזון השבועית של ילדים עד גיל 3 כללה:1/4 ליטר חלב,שתי ביצים וכ-250 גרם דייסת סולת בלבד.איכות המזון הייתה ירודה,הקמח שהגיע היה לרוב נגוע בתולעים או לח והירקות קפואים או רקובים.על כן יהודי הגטו ניסו למכור את כל רכושם הנותר כדי לממן תוספת מזון.הרעב יצר מחלוקות קשות בין היהודים ואף בתוך המשפחות.בגטו וורשה כ200,000 נפשות סבלו מרעב ונאבקו בו בעוד 200,000 אחרים היו במצב של גוויה למוות.
שטח הגטו היה קטן מלהכיל את יושביו.   במקומות מסויימים בכל חדר ישנן 8-6 נפשות.


קושי נוסף היה המחסור במזון, בגטאות שרר רעב כבד. מנות הרעב שחילקו השילטונות היו פחות מ10% מתצרוכת מינימלית של קלוריות לאדם.                        קבוצות מבריחים הבריחו לגטו מצרכים חיוניים דרך צינורות תת קרקעיים, ובעגלות המתים.  רבים מצאו את מותם במהלך הברחת המזון.
תברואה וסיטציה:הגטאות הוקמו במכוון בשכונות העוני הקשות ביותר והמוזנחות ביותר.המצב התברואתי והסינטרי הקשה בגטאות נבע מהעדר תשתית תברואתית נורמלית בגטו.בגטאות שרר מחסור באמצעי הסקה,סבון ומים.היה קושי רב שמירה על ניקיון סביבתי והגייני,ערמות זבל ואשפה מילאו את הרחובות ומערכות הביוב הוזנחו כאשר אלה גרמו מאוחר יותר להתפשטות של מגפות ותמותה רבה.
 
 
 
''' תברואה לקויה, מחלות, ומוות. '''
 
מצב התברואה הקשה בגטאות, נבע מהעדר תשתית תברואתית הולמת באזורים שנקבעו כתחום
הגטו.    תושבי הגטו התקשו לשמור על נקיון בסביבת מגוריהם ולהקפיד על נקיונם האישי, כתוצאה מהרעב, והלחץ היום יומי להשרדות.
כתוצאה מכך פרצו בגטו מחלות מידבקות ומגיפות, שגרמו לתמותה המונית.
 
גם לקור הייתה השפעה על ממדי התמותה, לגטאות סופקו מעט מאוד חומרי הסקה. אנשים החלו ברוב יאוש לחפש חמרי הסקה בכל מקום אפשרי, הם פרקו בתים הרוסים דלתות פנימיות ומשקופי בתים.
 
ההנהגה הציבורית  ניסתה להתמודד עם המגפות ונגעי התחלואה, אך המלאי המוגבל של התרופות והאמצעים הרפואיים לא אפשר מתן עזרה ממשית. 
 
 
''' עבודות כפיה '''
 
למן ימי הכיבוש הראשונים הוטלה על היהודים החובה לעבוד בעבודות כפייה.  עבודות אלו היו קשות פיסית ומשפילות מבחינה אנושית, אך רבים התנדבו אליהן, בשל ההטבות שהעניקו- בעיקר הקצבת מזון נוספת.
ראשי היונדארט עודדו את האנשים לעבוד, כדי להוריד את רמת המצוקה, וכדי לשאת חן בעיני השלטונות הגרמנים.
 
'''השפעה על הפרט''':  רעב, מחלות, צפיפות, השפלה.
נסיון לשרוד בכל דרך - מציאת דרכים יצירתיות לשרוד, הברחות, ייצור חשאי.
 
'''השפעה על המשפחה''':  את מקום האב תפשה פעמים רבות האם, לאחר שהאב נשלח לעבודות, או שהוא חדל לתפקד.
ילדים עסקו בהברחות כדי להביא אוכל לביתם.
אמהות נאלצו להתמודד במציאות היום יומית של גידול משפחה, ילדים, והשגת מזון וקיצובו.  הן ניסו לנסוך מעט נורמליות בילדים בחיפושם אחרי פיסת דשא להנעים את זמנם.
 
'''השפעה על החברה''':  החיים בגטו הצמיחו בעיות חברתיות רבות כגון גניבות.
היו פערים כלכליים וחברתיים.  אלו שהכסף היה מצוי בכיסם נהגו ללכת למקומות בילוי שנוסדו בגטו, מה שעורר ביקורת רבה, והיו בודדים שהשיגו כסף וסירבו עם זאת לעזור לזולת.

גרסה מ־17:57, 19 במרץ 2009

צפיפות:שטחי הגטאות היו קטנים הן ביחס שלהן מכלל השטח העירוני והן מכמות האוכלוסייה שנאלצה לחיות בתחומם,כאשר בנוסף לזאת הגטאות הוקמו באיזורים נכשלים ביותר ובם עוני כבד.למשל בגטו וורשה שטח הגטו היווה רק 2.4% מכלל השטח העירוני כאשר בו התגוררה קרוב ל 1/3 מהאוכלוסית העיר.כמו כן,בגטו לודז' היו תנאי צפיפות קשים ביותר,כאשר יחס הנפשות לחדר נע בין1/6 ל1/8 ואף יותר בחדר אחד.

רעב:בגטאות שרר רעב כבד.כך למשל בגטו לודז' צרכו רק את המזון הירוד שהוקצב להם וזאת בשל היתוקו המוחלט.לעומת זאת בגטו וורשה כ-80% מצריכת המזון היומית הגעיה בצינורות הברחה השונים,המאורגנים והפרטיים בהם העוברו טונות של מצרכים חיוניים,חלק ניכר מהם עי ילדים.הנאצים סיפקו מזון מועט מאוד כדי לגרום לרעב מכוון כאשר המפתח לחלוקת האוכל היה אתני: גרמנים 2,613 קלוריות ביום,פולנים 699 קלוריות וליהודים רק 184 קלוריות ליום.פחות מ10% מהתצרוכת של אדם בוגר.מנת המזון השבועית של ילדים עד גיל 3 כללה:1/4 ליטר חלב,שתי ביצים וכ-250 גרם דייסת סולת בלבד.איכות המזון הייתה ירודה,הקמח שהגיע היה לרוב נגוע בתולעים או לח והירקות קפואים או רקובים.על כן יהודי הגטו ניסו למכור את כל רכושם הנותר כדי לממן תוספת מזון.הרעב יצר מחלוקות קשות בין היהודים ואף בתוך המשפחות.בגטו וורשה כ200,000 נפשות סבלו מרעב ונאבקו בו בעוד 200,000 אחרים היו במצב של גוויה למוות.

תברואה וסיטציה:הגטאות הוקמו במכוון בשכונות העוני הקשות ביותר והמוזנחות ביותר.המצב התברואתי והסינטרי הקשה בגטאות נבע מהעדר תשתית תברואתית נורמלית בגטו.בגטאות שרר מחסור באמצעי הסקה,סבון ומים.היה קושי רב שמירה על ניקיון סביבתי והגייני,ערמות זבל ואשפה מילאו את הרחובות ומערכות הביוב הוזנחו כאשר אלה גרמו מאוחר יותר להתפשטות של מגפות ותמותה רבה.