על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

גאוגרפיה - קימוט,סידוק וגעשות

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

קימוט

תהליך הקימוט נוצר כתוצאה מתזוזת הלוחות. התזוזה נקראת "תנועת התקרבות"- כלומר מצב בו הלוחות "זזים" אחד מול השני ו"מתנגשים". בתהליך הקימוט השכבות מתכופפות (לא נשברות) בגלל לחצים המופעלים על הסלע. שכבות הסלע, בעקבות הלחץ והטמפרטורה הגבוהה מתנהגות כחומר פלסטי גמיש, ואז קל להן לשנות את צורתן. בפעולות הקימוט ישנן שני סוגים של קמטים: קמר וקער. הקימוטים יכולים להיות בעוצמות שונות, מקימוט חלש ועד לקימוט חזק. רוב שרשראות ההרים הגדולות בעולם נוצרו בתהליך קימוט כמו: הרי ההימליה, הרי האלפים ועוד. גם רוב ההרים בארצנו נוצרו בתהליך של קימוט כמו הרי הגולן, הרי השומרון והרי יהודה.


שבירה/העתקה

תהליך השבירה נוצר כתוצאה מתזוזת הלוחות. כאשר מופעל לחץ חזק, הסלע, שאינו גמיש ואינו מתקמט, נשבר, ומוזז ממקומו. לתהליך זה של שבירת שכבות הסלע ותזוזתן קוראים העתקה. הקו שלאורכו נשברו שכבות הסלע ו"נפרדו" נקרא קו שבר/ קו העתק. את קו השבר לא תמיד ניתן לראות בנוף. כדי לדעת אם היה העתק צריך לבדוק את הסדר שבו מופיעות שכבות הסלע בנוף. להבדיל מקימוט אותו ניתן לראות בנוף בצורה של הרים ועמקים.
צורות הנוף העיקריות הנוצרות מתהליך העתקה הן:

  • בקע.
  • גוש מורם.

סידוק

כתוצאה מתזוזת הלוחות, חלק מהלוחות מתנגשים אחד בשני, אך לא נשברים, הם רק נסדקים. בין הסדקים יכולים לעבור כל מיני דברים, ובינהם גם לבה (ראה תת- נושא געשות).


געשות

לתהליכים הפנימיים המתרחשים בתוך כדור הארץ יש מספר תוצאות המשפיעות על הקרום ומשנים את הנוף:

  • געשות- הרי געש
  • רעידות אדמה- רעש

געשות זהו תהליך אשר בו החומר הלוהט מצוי מתחת לקרום כדור הארץ (המאגמה הרותחת) מוחדר לתוך הקרום או פורץ על פני הקרקע. המאגמה פורצת לקרום. חלק מהמאגמה נשאר בתוך הקרום וחלק פורץ החוצה אל פני כדור הארץ. המגמה פורצת דרך סדקים בקרום ובחיבורים בין הלוחות הבונים את הקרום. תוך כדי ההתפרצות מאבדת המאגמה חלק מהגזים שבתוכה. במצב זה של איבוד גזים נקרא החומר לבה. מאגמה - גזים = לבה כתוצאה מהתהליכים הפנימיים ישנה הצטברות רבה מאוד של גזים ולבה מתחת לפני קרום כדור הארץ. כאשר הם מצליחים "להתגבר" על התנגדות הסלעים שממעל, חלה התפוצצות המנקבת מעין פתח ומעיפה לכל עבר שברי סלע, אפר, בוץ, גזים ואחריהם מגיעה הלבה כנוזל סמיך ורותח.