על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

קץ הבדלנות האמריקנית בעידן המלחמה הקרה

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רקע למלחמה הקרה

לאחר מלה"ע ה-2, הארוכה והעקובה מדם, יבשת אירופה נמצאה בשפל חסר תקדים, אנושי וחומרי, והיה צורך בסדר חדש. ארה"ב דגלה כהרגלה במדיניות הבדלנות והכריזה כי שנתיים לאחר תום המלחמה היא כבר תוריד את הנוכחות שלה מיבשת אירופה. אולם לא כך היו פני הדברים, לאחר מלה"ע ה-2 מצאה עצמה ארה"ב מתנהלת במדיניות הפוכה לחלוטין ממדיניות הבדלנות, היא השאירה כוח צבאי למשך עשרות שנים באירופה, העצימה את התערבותה במגוון יבשות, החזיקה 675 בסיסים צבאיים במדינות זרות, ובהמשך צבא ארה"ב נכנס לבוץ עמוק במזרח אסיה במלחמות עקובות מדם כמו וייטנאם וקוראיה.


האמצעים שנקטה ארה"ב כדי לבלום את התפשטות הקומוניזם באירופה: העולם בטרום מלה"ע ה-2 היה עולם רב קוטבי, בו יש הרבה כוחות דומיננטיים והרבה מעצמות שכל אחד מבקשת שליטה מקסימלית, אולם לאחר מלה"ע ה-2 ונפילת המעצמות האירופאיות ושקיעתן, נותרו 2 מעצמות-על על כדור הארץ - ברה"מ וארה"ב. העולם הפך מרב קוטבי לדו קוטבי, שני כוחות אדירים שכל אחד מבקש להעצים את שליטתו ומנסה להפיץ את הקומוניזם\ליברליזם בהתאם. ארה"ב חששה מאד נוכח הצלחתו של הקומוניזם במזרח אירופה ובאסיה, חששה מאד בצל ההתפחות הצבאית והגרעינית של ברה"מ וראתה אותה כאיום העולמי החדש. במסגרת מאמציה לבלום את התפשטות הקומוניזם באירופה, נקטה ארה"ב במספר אמצעים:

1. חיזוק היחסים והתמיכה הכלכלית והצבאית במדינות ה'ברית', קרי בריטניה, צרפת, בלגיה וכו', וזאת כדי ליצור גוש חוסם להתפשטות הקומוניזם, גוש ליברלי דמוקרטי חזק שיוכל לעמוד בפני הקומוניזם באירופה.

2. ניסיון להשפיע על 'מדינות עולם שלישי', מדינות ניטרליות שלא לקחו צד במלחמה הקרה ולא החליטו לאיזה צד הן משתייכות, נעשה ניסיון לקרב אותן לארה"ב ע"י תמיכה כלכלית, פוליטית, וצבאית (מטריה גרעינית - הגנה ע"י הנשק הגרעיני של ארה"ב).

3. הקמת גרמניה המערבית - לאחר מלה"ע השנייה, גרמניה הנאצית הייתה במצב של פירוק מוחלט, וסוכם ששתי המעצמות הגדולות יקחו כל אחד חלק וינסו לאחות את השברים של המדינה הממוטטת הזאת. רוסייה הסובייטית נטלה לעצמה את החלק המזרחי של גרמניה, ובהתאם ארה"ב נטלה לעצמה את החלק המערבי, ובכך היוותה גוש חוסם לברה"מ והייתה ערה לשינויים שחלו בגרמניה. כמו כן גם הוקמה ברלית המערבית בהתאם.

4. חקיקת ה'חוק לבטחון לאומי' והקמת המעוצה לבטחון לאומי ורשת הביון הבין לאומית ה-CIA, שמטרתה הייתה להשפיע מבפנים על מדינות שונות ולגרום להפלת משטרים קומוניסטיים.


דוקטרינת טרומן ותכנית מרשל

דוקטרינת טרומן ותכנית מרשל הן שתי 'תורות' שהתוו את הדרך לכינון מדיניות החוץ של ארה"ב במהלך המלחמה הקרה. דוקטרינת טרומן דוקטרינת טרומן היא דוקטרינה שהגה הנשיא טרומן במרס 1947, ולפיה הוא טוען כי הסדר העולמי החדש לאחר מלה"ע ה-2 הביא את העולם לצומת דרכים ובה יש 2 דרכים:
הדרך האחת היא הדרך הליברלית, הסובלנית, שמכבדת את דעת הרוב ולא נערצת ע"י מיעוט ששולט ביד רמה, מכובדים בה זכויות האדם והאזרח.
הדרך השנייה היא דרך טוטליטרית, של דיכוי, שצומחת בעקבות מחסור וחרפת רעב ולא בעקבות עושר חומרי וגשמי.
טרומן מפציר כי חובתה של ארה"ב כמעצמה דמוקרטית וליברלית, לבלום את הדרך הקומוניסטית, ליצור מדינות דמוקרטיות חדשות ככל הניתן, כדי לשפר את העולם ולקדם את השלום העולמי.






לנוחיותכם, להעשרה והרחבה, יש כאן עוד מידע לגבי דוקטרינת טרומן ותכנית מרשל. דוקטרינת טרומן ותוכנית מרשל


משבר ברלין

הקמת נאט"ו