על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.
פראג מרכז מדיני, כלכלי, דתי חינוכי- תרבותי; ביטויים למרכזיותה של פראג בתחומים השונים.
פראג הייתה עיר מרכזית וחשובה ביותר בממלכה ההבסבורגית, ממלכה שנקראה גם האימפריה הרומית הקדושה.
פראג מרכז מדיני
הקיסר רודלוף השני, שמלך במאה ה-16, החליט להעביר את בירת הקיסרות מהעיר וינה לעיר פראג. הטירה של פראג הייתה מושבו של המלך, והייתה מוקפת בארמונות של אצילים נוספים. לאחר מותו של רודלוף ב-1612 חזר ארמון המלך לוינה ומעמדה של פראג נחלש.
פראג מרכז כלכלי
שני גורמים לפריחה הכלכלית של פראג במאה ה-16:
- במאה ה-16 התרחשו שינויים בכלכלת פראג, שהפכו אותה לעיר מובילה באירופה בתחום הכלכלי. הגילדות בעיר הגדילו את הייצור שלהן (של מוצרים שונים). ערוצי מסחר חדשים נוסדו בין פראג לערי הולנד, צפון איטליה וונציה. עד אמצע המאה ה-16 התפתח בפראג מעמד עירוני חזק, בעל כוח והשפעה רבים. מעמד עירוני זה יחד עם הגילדות הגדיל את הייצור של מוצרים שונים. ב-1547 ניסו המעמדות העירוניים למרוד במלך פרדיננד ה-1. המלך דיכא באלימות את המרידה, ומאותו הזמן התמקדו המעמדות העירוניים בתחום הכלכלי ולא בתחום הפוליטי ועלתה חשיבותם של סוחרים ואנשי כספים. גם המיקום של ארמון מלך האימפריה בפראג, תרם לכלכלתה של העיר ולמסחר בה.
- השלטון של הקיסרים ההבסבורגים, ובעיקר פרדיננד ה-1, ניסו לחזק את שלטונם ולצמצם את הכוח והעצמאות של הערים. מדיניות זו הביאה למרד של המעמדות העירוניים בפראג ב-1547. העירונים הפסידו במרד, ונאלצו בהמשך להתמקד בעניינים כלכליים בלבד. כאשר נעשתה פראג מקום מושבו של הקיסר, היא הפכה גם למרכז צרכני ומרכז של דרכי מסחר בין-לאומי.
פראג מרכז דתי חינוכי-דתי
פראג מרכז דתי
פראג עמדה במרכז תנועת מחאה נוצרית הנקראת רפורמציה, אותה הנהיג יאן הוס, תושב העיר. הוס תקף את הכנסייה הקתולית ואת האפיפיור והאשים אותה בניצול. הוא הציע להכניס רפורמות לכנסייה הקתולית. למשל הוא הציע לשנות את טקס המיסה ולאפשר לקהל לאכול מהלחם הקדוש וגם לשתות מהיין. לכן נקרא סוג זה של נצרות "אוטרקיסטים" שמשמעו שני הסוגים. בהמשך הם נקראו גם פרוטסנטים. הוס גם טען שהאפיפור אינו קדוש ורק התנ"ך והברית החדשה הם קדושים. עמדות אלה גרמו לכנסייה הקתולית להוציא את הוס להורג. עם זאת פראג היתה המקום היחיד באירופה שם היתה סובלנות והנוצרות הקתולית והפרוטסטנטית התקיימו זו לצד זו.
פראג מרכז חינוכי-תרבותי
בפראג נוסדה אחת האוניברסיטאות הראשונות באירופה ובזכות זאת הפכה פראג למרכז חשוב של תרבות ומדע באירופה בימי הביניים, ובעיקר בתקופת שלטונו של הקיסר רודלוף ה-2 במאה ה-16. הקיסר עצמו התעניין מאוד בכל תחומי הלימוד והוא הזמין לארמונו אנשי מדע ומלומדים מרחבי אירופה. כך למשל הזמין רודלוף לארמונו אלכימאים - שניסו לשלב כימיה עם דתות עתיקות ולייצר זהב. גם בתחום האסטרונומיה הפכה פראג למרכז חשוב. פעלו שם האסטרונומים טיכו ברהה שהגיע מדנמרק לפראג על פי הזמנתו של המלך רודלוף, להקים בפראג מצפה כוכבים. גם האסטרונום האוסטרי קפלר הגיע לפראג וגילה שם שכדור הארץ סובב סביב השמש, ולא להיפך.