על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

מבצע "חורב"

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
גרסה מ־11:39, 30 בנובמבר 2007 מאת DaViDHsikum (שיחה | תרומות) (←‏מבצע "עובדה")
(הבדל) ←גרסא ישנה יותר | צפה בגרסא נוכחית (הבדל) | גרסא חדשה יותר→ (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מבצע "חורב" 22 בדצמבר 1948 ועד 7 בינואר 1949

מטרת המבצע הייתה למגר את הצבא המצרי שבנוסף לחטיבה הנצורה בכיס פלוג'ה היו לו עוד 4 חטיבות באזור שבין אבו עגילה ואל עריש וברצועת עזה.

המצצע נקרא חורב על שמו האחר של הר-סיני וכונה גם בשם מבצע "עין" על-שם המטרות שהוצבו לו: עזה , עריש, עגילה, עסלוג' וכד'

המבצע היה מבצע משולב של חילות היבשה הים והאוויר. במהלך המבצע נכבשה ניצנה, וטוהר כביש באר- שבע- עסלוג'- ניצנה. כוחות צה"ל פרצו לתוך סיני כבשו את עבו-עגילה, את שדה התעופה באל-עריש ואיימו לנתק את הכוחות המצריים ברצועת עזה.

מהלך המבצע ביצע חיל האוויר הישראלי כ-250 גיחות מעל מוצבים מצריים, התחוללו 3 קרבות אוויר שבמהלכם הפילו מטוסי ה"ספיטפייר" הישראלים 4 מטוסי "פיאט" מצריים. האו"ם הורה לישראל לסגת מסיני ובריטניה הציגה אולטימאטום לישראל לסגת מסיני. הדבר גרם לתקרית צבאית בין ישראל לבריטניה. 5 מטוסי "ספיטפייר" בריטים נשלחו כדי לוודא שישראל מבצעת את האולטימאטום בהיות המטוסים מעל נירים הוזנקו לעברם מטוסים ישראלים ובקרב האווירי הופלו 4 מטוסים בריטים ואחד הופל מאש נ"מ. בעקבות פרשת המטוסים התגלה שישראל לא נסוגה והיא נאלצה להוציא את כוחותיה מסיני.

תוצאות

המבצע השיג את המשימה העיקרית והוא גירוש כל הכוחות המצריים מהנגב והשמדת חלק מהם. המבצע אילץ את המצרים להסכים להפסקת אש, והיא הייתה המדינה הערבית הראשונה שהסכימה לשבת עם ישראל לשיחות על הסכמי שביתת הנשק. במבצע לא הושגה את המטרה של ניתוק רצועת עזה מסיני והיא נשארה בתחומי השלטון המצרי וכן נאלצה ישראל לסגת מהשטחים שכבשה בסיני בלחץ המעצמות.


מבצע "עובדה"

מה-5 במרץ עד ה- 10 במרץ 1949

היה זה המבצע האחרון במלחמת העצמאות.

במהלך שיחות שביתת הנשק עם מצרים ויתרה מצרים על דרישותיה בדרום הנגב. בראשית מרץ החלו השיחות עם ירדן שתבעה לעצמה את דרום הנגב לכן הוחלט להוכיח שהנגב בשלמותו מצוי בשליטה ישראלית.

מטרה: ליצור עובדה בשטח, שרובו מדברי, שומם וחסר אוכלוסייה שהוא בשלמותו מצוי בריבונות ישראלית.

ביצוע: כוח של חטיבת "הנגב" נע בדרך הפנימית להר הנגב לכיוון אילת. יצא מבאר- שבע לכיוון אילת בדרך רבת מכשולים טבעיים שבחלקו התקדם בקצב של 2 ק"מ לשעה ולאחר חמישה ימים הגיע למפרץ אילת. לאחר שהצבא הירדני פינה את משטרת אום רשרש, כוח שני של חטיבת "גולני" נע לעבר אילת בדרך הערבה. הכוח הקים מעין תחרות עם חטיבת גולני מי יגיע ראשון לאילת. חלק מהמבצע השתלטה יחידת אלכסנדרוני על אזור עין גדי לאחר שעברה בסירות מסדום ותפסה את מעיין עין גדי. הכוח של גולני הגיע לאילת שעתיים אחרי חטיבת הנגב.

על משטרת אום רשרש הונף דגל שהוכן מבד לבן ודיו (דגל הדיו) והלוחמים שלחו מברק לממשלה:

"ליום ההגנה, יום י"א באדר, מגישה חטיבת "הנגב" פלמ"ח וחטיבת "גולני" את מפרץ אילת למדינת ישראל".

מבצע עובדה היה המבצע האחרון במסגרת מלחמת העצמאות.


ראה גם