מבנה המזון ומערכת העיכול: הבדלים בין גרסאות בדף

שורה 25: שורה 25:
==מע' העיכול==
==מע' העיכול==
===פה=== השיניים חותכות, טוחנות ומפרקות את המזון לחלקים קטנים. תנועות הלעיסה, מראה המזון, טעמו וריחו יוצרים הגירוי המעורר את בלוטות הרוק להפריש רוק לתוך הפה(רפלקס הפרשת הרוק:קולטנים ופקעות טעם נשלח מידע למוח ע"י תאי עצב תחושתיים, המוח מעבד את המידע ושולח הוראה ע"י תאי עצב המוסרים לבלוטות הרוק להגביר את הפרשת הרוק. בנוסף הוא מעביר הוראה לכל מערכת העיכול להתכונן לעיכול המזון. ברפלקס משתתפים 3 קולטנים, המוח-מעבד ואיבר פעיל. רפלקס זה פעיל כשאנו מריחים רואים או חושבים על אוכל) . הלשון מערבבת את הפירורים עם הרוק.  
===פה=== השיניים חותכות, טוחנות ומפרקות את המזון לחלקים קטנים. תנועות הלעיסה, מראה המזון, טעמו וריחו יוצרים הגירוי המעורר את בלוטות הרוק להפריש רוק לתוך הפה(רפלקס הפרשת הרוק:קולטנים ופקעות טעם נשלח מידע למוח ע"י תאי עצב תחושתיים, המוח מעבד את המידע ושולח הוראה ע"י תאי עצב המוסרים לבלוטות הרוק להגביר את הפרשת הרוק. בנוסף הוא מעביר הוראה לכל מערכת העיכול להתכונן לעיכול המזון. ברפלקס משתתפים 3 קולטנים, המוח-מעבד ואיבר פעיל. רפלקס זה פעיל כשאנו מריחים רואים או חושבים על אוכל) . הלשון מערבבת את הפירורים עם הרוק.  
===הרוק:=== ממיס את חלקי המזון המסיסים במים, מפרק עמילן לדו סוכר(בעזרת האנזים עמילאז), מסייע בהגנה על הגוף(מכיל אנזים הפוגע בחיידקים). מדי כמה שניות המזון עובר מהפה דרך בית הבליעה לוושט.
===הרוק===
ממיס את חלקי המזון המסיסים במים, מפרק עמילן לדו סוכר (בעזרת האנזים עמילאז), מסייע בהגנה על הגוף (מכיל אנזים הפוגע בחיידקים). מדי כמה שניות המזון עובר מהפה דרך בית הבליעה לוושט.


===ושט=== צינור קצר המתחיל בבית הבליעה ומסתיים בקיבה. נוזלים נעים בוושט בצורה פסיבית בהשפעת כוח הכובד ואילו החלקים המוצקים נעים בתנועה פריסטלטית(תנועה גלית של השרירים). למזון לוקח מספר שניות לעבור את הוושט. קיבה: איבר שרירי דמוי שק. בפתחה העליון שריר טבעתי המכונה"פי הקיבה". ברגע שאנו בולעים מזון לעוס תאי עצבים רגישים למידע בבית הבליעה מעבירים מידע על כך למוח המעביר פקודה עיצבית לפי הקיבה שנפתח ומאפשר מעבר מזון לקיבה.
===ושט=== צינור קצר המתחיל בבית הבליעה ומסתיים בקיבה. נוזלים נעים בוושט בצורה פסיבית בהשפעת כוח הכובד ואילו החלקים המוצקים נעים בתנועה פריסטלטית(תנועה גלית של השרירים). למזון לוקח מספר שניות לעבור את הוושט. קיבה: איבר שרירי דמוי שק. בפתחה העליון שריר טבעתי המכונה"פי הקיבה". ברגע שאנו בולעים מזון לעוס תאי עצבים רגישים למידע בבית הבליעה מעבירים מידע על כך למוח המעביר פקודה עיצבית לפי הקיבה שנפתח ומאפשר מעבר מזון לקיבה.
2,792

עריכות