המאבק לשחרור פולארד
ביום 21 בנובמבר 1985 נעצרו פולארד ואשתו, אזרחי ארצות הברית, והועמדו שם לדין על כך שהעבירו למדינת ישראל מידע מסווג שהגיע אל פולארד בתוקף תפקידו. במסגרת עסקת טיעון הודה פולארד והורשע בריגול. התביעה מצדה ביקשה להטיל עליו עשרים שנות מאסר בלבד. אך ימים אחדים לפני גזר הדין, העביר שר ההגנה האמריקני, קספר ויינברגר, לידי בית המשפט מזכר חסוי ובו פורטו הנזקים הכבדים שגרם פולארד לביטחון הלאומי של ארצות הברית, והובעה דרישה להחמיר בעונשו.
בית המשפט, שאינו מחויב להסכם הטיעון, גזר על פולארד מאסר עולם, ועל אשתו אן נגזרו חמש שנים. פולארד הגיש ערעור לבית המשפט העליון, אך ערעורו נדחה בנימוקים טכניים, משום שלא הוגש במועד הקבוע על פי החוק.
במשך השנים שחלפו מאז מעצרו נעשו פעולות שונות כדי להשיג לפולארד חנינה. עיקר המאמצים לשחררו נעשו בתחילה על ידי בני משפחתו של פולארד, בעוד שעד שנת 1998 שמרה מדינת ישראל על "פרופיל נמוך" בכל הקשור למעורבות בניסיונות לשחררו.
בשנת 1997 עתר פולארד לבג"ץ, בדרישה לחייב את ממשלת ישראל ואת העומד בראשה להודיע שהיה סוכן של ישראל ושפעל למענה. בתחילת מרס 1998 הקציב בית המשפט העליון לבנימין נתניהו, ראש הממשלה דאז, שישים יום להסביר מדוע אין ישראל מכירה בפולארד כסוכן רשמי שלה.
בעקבות הבג"ץ הכירה ממשלת ישראל במחויבותה כלפי ג'ונתן פולארד, כפי שניסח זאת שמעון שטיין, מי שהיה היועץ המשפטי של לשכת ראש הממשלה דאז: "ג'ונתן פולארד היה סוכן ישראלי, שטופל על ידי מי ששימשו בעלי תפקידים בכירים ברשות ישראלית מוסמכת – הלשכה לקשרי מדע. לאור עובדה זו מכירה ממשלת ישראל במחויבותה כלפיו ומוכנה לשאת באחריות מלאה הנובעת מכך". (מתוך: מסמך רקע בנושא. הכנסת – מרכז מחקר ומידע, מאי 2003 )
בשנת 1998 חל מפנה בהתייחסות מדינת ישראל לפולארד. ממשלת נתניהו בחרה להעביר את המאמצים לשחררו לפסים גלויים, וראש הממשלה פנה לשרי הממשלה וביקש מהם לשלב ביקור אצל פולארד במסגרת הביקורים שהם עורכים בארצות הברית. ואכן שרים, חברי כנסת ואנשי ציבור נענו לפנייה וביקרו את פולארד בבית הסוהר.
יתר על כן, היו אף פניות רשמיות אל ארה"ב מצד נשיאי המדינה (הרצוג, ויצמן וקצב) ראשי ממשלה (פרס, שמיר, רבין, נתניהו, ברק ושרון) בבקשה לשחררו, אך כל בקשותיהם נדחו.
במשך השנים פעלה בכנסת שדולה למען שחרורו של פולארד, ואף ניתנה לו אזרחות ישראלית.
בפברואר 2002, לקראת נסיעתו של ראש הממשלה, אריאל שרון, לארה"ב, יזם חה"כ מיכאל איתן פנייה של חברי כנסת לנשיא ארה"ב באמצעות מכתב הקורא להמתקת עונשו של ג'ונתן פולארד ולשחרורו המוקדם. על המכתב חתומים מאה ועשרה חברי כנסת.
פולארד יושב בכלא כבר עשרים שנה על מה שמוגדר בחוק האמריקאי כ"ריגול עבור מדינה ידידותית". העונש הממוצע לעבירה זו היא 2-4, שנים ולאור התיקון האחרון של החוק לא ניתן לגזור על מי שעבר עבירה זו יותר מ-10 שנים בכלא. ולמרות זאת נכשלו עד כה כל הניסיונות להשיג את שחרורו.