התנועה והספרות הריאלסטית (ריאליזם)
ריאליזם וספרות/אמנות ריאליסטית
ריאליזם הוא זרם באמנות ובספרות המנסה לתאר את החיים כפי שהם.
תנועת הריאליזם החלה במהלך המאה ה-19 בצרפת.
בריאליזם, מושאי ההתייחסות אינם אצילים ורוזנים ושאר מפורסמים אלא לפשוטי העם. אין בריאליזם ייפוי של המציאות ולא כיעורה, אלא הצגתה כפי שהיא על צדדיה וגוונה.
בספרות הריאלית כל דבר מתואר בפרטנות ובדייקנות עד הפרט הקטן ביותר.
זרם זה מנוגד לנאטורליזם, שעניינו היה בתיאור המציאות כיפה.
תנועה זו התחזקה עקב הרצון של אדם לקרוא ספרות מציאותית ולראות יצירות מציאותיות שלא נודעו רבות עד אז, לאדם פתאום היה הצורך בדברים יותר מדויקים, מציאותיים, פשוטים כמו שהם רואים בחיי היומיום. הרצון לאמנות וספרות אידיאלית ששלטו עד אותה תקופה בעקבות המהפכה הצרפתית, נעלם ובא הרצון לריאליזם.
מקור השם ריאליזם הוא בביקורת הצרפתית על ציוריו של גוסטאב קורבט, שהעורכים האומנותיים דחו את ציוריו בטענה כי הם ריאליסטיים מדי. אך כפי שקרה פעמים רבות בתולדות האומנות כינוי הגנאי אומץ על ידי הצייר והפך לתואר חיובי.
בסיפור רבים נמצא הגיבור בדילמה כלשהי, בעיה או צרה – בד"כ אותה דילמה מוכרת לקוראים והם יכולים להזדהות איתה.
לפעמים בריאליזם התייחסו לפרטים כה שוליים ודוחים עד שלא תמיד האדם התחבר בתחילה ליצירות כאלו - אך עם הזמן רצונו של האדם ליצירות ריאליות, הגיוניות, כאילו "תמונות מחייו" עלו על הדחייה שלו לפרטים השוליים (כמו זבוב קטן שהתעופף באויר) ואתאהב ביצירות הללו.
הריאליזם הביא לצרפת, ולעולם כולו, ספרות ואמנות שונה לגמרי ממה שהכירו – הפעם למציאות הפשוטה ניתנה הבמה.
הספרות של ימינו, מושפעת רבות מהריאליזם, ובכלל כיום הספרות מתארת מצבים יומיומיים מאוד ריאליים (מכאן השם מן הסתם). לעומת זאת האומנות, הציור והפיסול התרחקו מהריאליות ורוב האומנות היא מודרנית ומופשטת.