מבנה הלב
מהו המבנה של הלב?
הלב מורכב משתי משאבות צמודות - אחת בחלקו הימני ואחת בחלקו השמאלי. בצד הימני של הלב זורם דם, שהוא דל בחמצן (ועשיר בפחמן דו-חמצני), ואילו בצדו השמאלי זורם דם עשיר בחמצן (ודל בפחמן דו-חמצני). בין שני חלקי הלב מפרידה מחיצה שרירית, אטומה לחלוטין. המחיצה בין שני חלקי הלב יוצרת הפרדה מוחלטת בין הדם העשיר בחמצן לבין הדם הדל בחמצן, ולכן הם אינם מתערבבים.
כל אחד מחלקי הלב מכיל שני חללים: חלל עליון שנקרא: עלייה או פרוזדור, וחלל תחתון שנקרא: חדר. בין העלייה לבין החדר יש פתח ושסתום (מסתם) חד-כיווני. השסתום מאפשר לדם לזרום רק בכיוון אחד: מן העלייה אל החדר, ולא בכיוון ההפוך. שסתומים מאפשרים זרימה בכיוון אחד בלבד. הם פועלים כמו דלת שנפתחת בדחיפה רק מצד אחד, וכשדוחפים מהצד השני - היא נסגרת ואי אפשר לעבור. שסתומים חד-כיווניים קיימים גם במקום יציאת הדם מהחדרים אל העורקים - אלה הם שסתומי העורקים. גם שסתומים אלה מאפשרים לדם לזרום רק בכוון אחד: מהחדר לעורק, ולא בכוון ההפוך.
אם תקשיבו ללב באמצעות מסכת (סטטוסקופ) תוכלו להבחין שבכל פעימה נשמעים שני קולות עוקבים. קולות הלב נשמעים בשעת הסגירה של שסתומי הלב. קול הלב הראשון נובע מסגירתם של המסתמים שבין העליות והחדרים (מימין ומשמאל) וקול הלב השני נובע מסגירתם של המסתמים שבין החדרים והעורקים היוצאים מהם, (מימין ומשמאל). את הלב ניתן לדמות לבית בעל ארבעה חדרים וארבע דלתות (=שסתומים), המאפשרות לדם לזרום בכיוון הרצוי בלבד.
כמו כל האיברים בגוף, גם הלב בנוי מתאים, הזקוקים לאספקה שוטפת של חמצן ושל מזון מהדם לצורך פעולתם. כלי הדם הכליליים, הנראים על פני הלב, מספקים ללב את הדם הנחוץ לו.