סיבות

1) ריכוז כוחות מצריים בחצי האי סיני: ב 15 למאי ב1967 במהלך חגיגות העצמאות בישראל, צלח צבאו של נשיא מצריים,גמאל עבד אל נאצר,את תעלת סואץ וכוחות מצריים פלשו לחצי האי סיני בניגוד לחוזה הפסקת האש מ1957.

2) סילוק כוחות האו"ם מסיני: ב־17 במאי דרש נשיא מצרים ממפקד כוח החירום של האו"ם בסיני וברצועת עזה שכוחותיו יעזבו את קווי הגבול ויתרכזו במחנותיהם. כוחות האו"ם חיכו להוראה ממזכיר האו"ם ונאצר פנה למזכיר האו"ם, או טאנט, בבקשה שיורה על פינוי כללי של כוח החירום של האו"ם מאדמת מצרים. ב-22 במאי נענתה דרישתו של נאצר בחיוב, ואז הצהיר שלמחרת היום ייסגרו מצרי טיראן בפני כלי שיט ישראליים, ושהוא מוכן ליציאת ישראל למלחמה נגדו.(מתוך וויקיפדיה העברית )

3)סגירת מיצרי טירן: ב־23 במאי סגרה מצרים את מצרי טיראן למעבר ספינות ישראליות. סגירת מצרי טיראן הייתה עילה למלחמה. מעשהו של נאצר זכה לאהדה רבה בעולם הערבי. במדינות ערב החלו הפגנות המוניות שקראו למלחמה בישראל וחיסולה. כמו כן ע"פ חוזה הפסקת האש משנת 57' נקבע כי כל חסימה מכוונת של מיצרי טירן תהווה עילה למלחמה.

תוצאות והשפעות של המלחמה על מדינת ישראל בתחומים שונים, על הפלסטינים ועל מדינות ערב

למלחמת ששת הימים היו מספר השפעות מרחיקות לכת במספר תחומים:

  • מישור הכלכלי:
א) ניצול שדות הנפט בא-טור ואבו-רודס בסיני: עם כיבוש סיני השתלטה ישראל על מאגרי הנפט ועל עתודות הנפט של מצריים בסיני.
ישראל הקימה את קו הנפט 'אילת-אשקלון אשר סיפק חלק נכבד מאספקת הדלק למדינה.
ב) השקעות ביטחוניות:עם ההשתלטות על חצי האי סיני ורמת הגולן, החלה הממשלה בפיתוח פרוייקטים צבאיים באיזורים אלו.
בסיני לדוגמא, הוקמו עשרות בסיסי צבא ושדות תעופה חדשים בכדי לספק את צורכי הצבא באיזור.
  • במישור המדיני:
א) נוצר משבר ביחסי צרפת-ישראל. צרפת אשר היתה בעלת בריתה הנאמנה של ישראל מאז הקמתה, הציבה תנאי לפני פרוץ המלחמה, כי אם ישראל תפתח ::ראשונה את המערכה תנתק צרפת את קשריה עמה. בעקבות כך שישראל היתה הראשונה לפתוח את המלחמה הטילה צרפת אמברגו על ישראל ויחסיה עמה ::נותקו.
ב) הידוק הקשרים בין ישראל לארה"ב: בעקבות מלחמת ששת הימים חל קירוב בין ישראל וארה"ב. ארה"ב הפכה להיות המעצמה התומכת בישראל.
קשר זה בא לידי ביטוי בכך שארה"ב מכרה לישראל נשק מתקדם וסייע כלכלית למדינה.

קישורים מומלצים

מבחן בנושא מלחמת ששת הימים