מחזוריות ומשפחות כימיות
מבנה המערכה המחזורית
הטבלה המחזורית שהומצאה ע"י מנדלייב היא כנראה אחד הכלים החשובים ביותר בכימיה אם לא הכלי החשוב בה"א הידיעה. בטבלה המחזורית מופיעים כל היסודות הידועים (בטבלאות מודרניות מופיעים למעלה מ- 110 יסודות שונים). היסודות מסודרים לפי מספר אטומי עולה משמאל לימין ומלמעלה למטה.
החלוקה הבולטת בטבלה היא למתכות ולאל-מתכות. בחצי הימני של הטבלה מופיע קו מדורג - כל היסודות שמימין לקו הם אל מתכות וכל אלה הנמצאים משמאל הם מתכות. ישנו יוצא דופן - מימן ממוקם בטור הראשון אך הוא אל מתכת. חלק מהיסודות הנוגעים בקו הם מטלואידים - הם בעלי שילוב של תכונות מתכתיות ואל מתכתיות.
משפחות כימיות
אלקאלים
יסודות הטור הראשון של הטבלה המחזורית.
אלה יסודות מתכתיים, מוצקים רכים בעלי טמפרטורות היתוך ורתיחה נמוכות. ככל המתכות, יסודות אלו הם מוליכים חשמל וחום טובים.
הם בעלי אלקטרון אחד ברמת הערכיות ובעלי אנרגיית יינון נמוכה דבר הגורם להגבתיות (ריאקטיביות) גבוהה. הם מגיבים בצורה אלימה עם מים ויוצרים יוני הידרוקסיל. גם התחמוצות של יסודות אלו הם בסיסיות.
אלקאלים עפרוריים
יסודות הטור השני של הטבלה המחזורית.
הלוגנים
יסודות הטור השביעי של הטבלה המחזורית
גזים אצילים
יסודות אלה ממוקמים בטור ה- 8 של הטבלה המחזורית. כל היסודות האלה נמצאים במצבם הטבעי כגזים חד אטומיים, חסרי צבע או ריח.
ליסודות אלו רמות אנרגיה ערכיות מלאות לגמרי - דבר המקנה להם את אדישותם (ואת שמם). רמת הערכיות של כל הגזים האצילים מכילה 8 אלקטרונים (הם היוו את ההשראה לכלל האוקטט של לואיס), למעט היסוד הליום He המכיל 2 אלקטרונים בלבד ברמת הערכיות שלו.
- החל משנות ה-60 של המאה הקודמת הצליחו לסנתז מספר תרכובות המכילות יסודות אלו חלקן אפילו יציבות בטמפרטורת החדר (לדוגמא קסנון טטרא-פלואורי).