על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.
ביולוגיה
גוף האדם
מיקרואורגניזמים
ניסויי מעבדה: שם ערך#תכונות של אדום ניטרלי וברומו תימול כחול ניסוי רקע: Ph הוא מדד למידת החומציות/ בסיסיות של תמיסה. סקלת ה-ph המקובלת היא בין 0 (שזה חומצה מרוכזת ) לבין 14 (בסיס מרוכז). ה-ph של תמיסה ניטראלית הוא 7. מטרה: הכרת תכונות האינדיקאטורים אדום ניטרלי וברומו-תימול כחול ניסוי א'
מטרת הניסוי: לגלות מהוא האינדיקאטור לחומצה/ בסיס.
כלים וחומרים: 4 מבחנות 4 פקקים למבחנות
מים מזוקקים חומצה (hcl)
בסיס (naoh) אדום ניטרלי
ברומו-תימול כחול
מהלך הניסוי: א) סמן 4 מבחנות בספרות 1-4. ב) הכנס למבחנות את החומרים לפי הטבלה. ג) פקוק את המבחנות ונער (לשם ערבוב). ד) בדוק ורשום את צבע התמיסה בכל אחת מהמבחנות.
סיכום תוצאות הבדיקה: מס' נפח מים נפח חומצה נפח בסיס סוג מס' טיפות צבע מבחנה מזוקקים (מ"ל) (hcl) (naoh) אינדיקאטור אינדיקאטור הנוזל במבחנה
1 6 3 אדום ניטרלי 2 ורוד
2 6 3 ברומו-תימול 2 צהוב
כחול
3 6 3 אדום ניטרלי 2 כתום
4 6 3 ברומו-תימול 2 כחול
כחול
מסכנות מן הבדיקות: אדום ניטרלי הוא אינדיקאטור לחומצה. ברומו-תימול כחול הוא אינדיקאטור לבסיס.
על פי הבדיקות שערכתי עם מוסיפים לחומר h2so4 (שהוא חומצה) 2 טיפות אדום ניטרלי הצבע שיתקבל יהיה כנירה ורוד. הגדרה לאינדיקאטור של חומצה/ בסיס: אינדיקאטור של חומצה/ בסיס הוא כל חומר שמשנה צבע (או תחונה אחרת שלו) כשהוא ניחשף לחומצה/ בסיס.
ניסוי ב'
מטרת הניסוי: ללמוד איך לחשב ph בחומרים ומזונות. להבן מה זה ph ואיך ניתן לשנות אותו (מה משפיע אליו) .
כלים וחומרים: 7 מבחנות Hcl (בסיס) Naoh (חומצה) מים מזוקקים
מקלונים
2 חומרי מזון (מלפפון ועגבנייה לדוגמה)
מהלך הניסוי: א) ממספרים את המבחנות מ-1 עד-7. ב) מכניסים למבחנות את החומרים לפי הטבלה. (למבחנות 6 ו-7 מוסיפים 2 מחומרי המזון שעל שולחן המורה.) ג) מחקים טיפה (כמה שניות) ד) מודדים את דרגת ה-ph של החומרים בעזרת המקלונים (מכניסים את קצה המקלון לתמיסה ומחקים מספר רגעים. לאחר מיכן משווים את הצבע שהתקבל עם הצבעים באריזה,מספר הצבע שהחי כרוב לצבע שיש במקלון הוא מס' ה-ph של החומר.)
תוצאות בטבלה:
מס' מס' טיפות מס' טיפות מים מזוקקים דרגת ph לפי הנמדד במקלונים מבחנה hcl naoh (מ"ל)
1 2 8 5
2 1 8 6
3 8 6-7
4 1 8 7
5 2 8 8
6 מלפפון 8 6
7 עגבנייה 8 5
מסקנות מהמדידות:
ככל שמוסיפים למבחנה יותר hcl כך דרגת ה-ph תרד.
ככל שמוסיפים יותר Naoh כך דרגת ה-ph תעלה.