על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.
כימיה - מושגי יסוד: הבדלים בין גרסאות בדף
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
Ran.Rutenberg (שיחה | תרומות) (כימיה - מבוא) |
(אין הבדלים)
|
גרסה מ־21:57, 10 במאי 2005
רמה: כיתה י' ( או התחלת לימודי הכימיה)
מבוא ללימודי הכימיה
מהי כימיה?
כימיה - תורת החומרים. מדע העוסק במבנה החומר, היחס בין חלקיקי החומר, תכונות החומר, ומעבר מחומר אחד למשנהו.
מושגי היסוד בכימיה
חומר - חומר הוא כל דבר בעל נפח ומסה. לדוגמה: מים, שמן, מתכת, אוויר ועוד.
- חומר יכול להיות יסוד, תרכובת או תערובת:
- יסוד - החומר הפשוט ביותר השומר על תכונותיו ואי אפשר לפרקו מבלי לאבד את תכונותיו. היסוד בנוי מסוג אחד בלבד של אטומים. דוגמאות: הליום, חמצן, נתרן, ברזל ומגנזיום.
- תרכובת - חומר אחד הבנוי מכמה יסודות, יש לו תכונות חדשות לגמרי (שונות משל היסוד). ניתן לפרק תרכובת רק ע"י שימוש בשיטות כימיות. דוגמאות: מים, מלח שולחן, אמוניה ופחמן דו-חמצני.
- תערובת - מספר חומרים הנמצאים ביחד ללא קשרים כימיים ביניהם. התערובת מתפרקת ע"י שימוש בשיטות פיסיקליות. ישנם שני סוגים של תערובת:
- תערובת הומוגנית - תערובת הנראית אחידה במראה. כלומר לא ניתן להבחין בעין בלתי מזויינת בין החומרים המרכיבים אותה. לדוגמא: אוויר ומי ים.
- תערובת הטרוגנית - תערובת אשר ניתן להבחין בה בחומרים אשר נמצאים בה, כלומר לא אחידה. לדוגמא: מים עם שמן, מים עם כלורופורם.
אטום - יחידת החומר הקטנה ביותר הייחודית ליסוד כימי מסוים. האטומים מורכבים מפרוטונים בעלי מטען חיובי, מאלקטרונים בעלי מטען שלילי ומניוטרונים חסרי מטען.
מולקולה - יחידת חומר המורכבת משני אטומים או יותר, זהים או שונים, הקשורים זה לזה בקשרים כימיים. יש לשים לב שלא כל מולקולה היא תרכובת (מולקולה יכולה להיות גם יסוד אם היא מורכבת משני אטומים זהים כמו מולקולת החמצן הבנויה משני אטומי חמצן), אבל כל תרכובת היא מולקולה.