על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

מאפייני הקפיטליזם: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
(אין הבדלים)

גרסה מ־18:25, 17 בפברואר 2007

מאפייני הקפיטליזם האמריקאי

עד מחצית המאה ה19 היתה החברה האמריקאית אגרארית בעיקרה, אף החל מאמצע המאה ה19 הפכה החברה למתועשת יותר והמהפכה התעשייתית מאירופה חדרה לתוחמי ארה"ב. המהפכה התעשייתית הביאה לשינויים רבים בהם:

  • שינויים דמוגרפיים: במהלך השנים 1840-1860 הכפילה אוכלוסיית ארה"ב את עצמה ומרבית האכולוסיה עברה לגור בערים הגדולות.
  • שינויים בהגדרת היזם האמריקאי: היזם האמריקאי הטיפוסי הופך מחקלאי,קאובוי,בעל מלאכה או צייד לאיש עסקים עירוני. איש העסקים המצליח הופך למודל לחיקוי.

במהלך המהפכה התעשייתית בארה"ב צמחו מספר בעלי חברות ענק שכונו "הברונים השודדים", אותם הברונים היו מנהלי החברות הגדולות הגדולות ביותר במשק האמריקאי ושלטו במרבית ענפי המסחר בארה"ב. אותן החברות היו מונופלי ענק שדאגו בעצמן לייצור,הובלת ומכירת מוצריהן וחומרי הגלם! מצב זה גרם לכך שמכירי מוצריהם היו נמוכים מאוד, לעיתים נמוכי מדי כך שהם גרמו למתחריהם הקטנים יותר לפשוט את הרגל בעקבות חוסר היכולת להתחרות בהם.

הרצון של בעלי החברות להגדיל את רווחיהם ככל האפשר ולמנוע תחרות שתפגע בהם, פעלו פעמים רבות בדרכים לא כשרות או חוקיות, כך רווחה התופעה של "קניית" מחוקקים ושופטים שעזרו לקדם את רצונות בעלי החברות הגדולות(פלוטוקרטיה - שלטון ההון, בעלי החברות דאגו שבקונגרס יועברו חקיקות שמקדמות את מטרותיהם ולא של מרבית הציבור האמריקאי). התפיסה שהעניקה לגיטימציה לתופעות אלו היא ה"דרוויניזם חברתי", ע"פ תפיסה זו מדובר במצב הטבעי שבו החזק "טורף" את החלש ולכן זוהי זכותם של העשירים לדרוס את האדם הקטן.