על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

הקמת ה"דמוקרטיות העממיות" - יצירת "מסך הברזל": הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 28: שורה 28:


3.'''שיקולים אידיאולוגיים'''-האדיאוליגה הקומוניסטית התבססה על הפצת הרעיון הקומונסטי בכל העולם. הפיכת המדינות במזרח אירופה למדינות קומוניסטיות ולדמוקרטיות עממיות היה רק השלב הראשון של יישום המהפכה הקומוניסטית.
3.'''שיקולים אידיאולוגיים'''-האדיאוליגה הקומוניסטית התבססה על הפצת הרעיון הקומונסטי בכל העולם. הפיכת המדינות במזרח אירופה למדינות קומוניסטיות ולדמוקרטיות עממיות היה רק השלב הראשון של יישום המהפכה הקומוניסטית.
[[category:היסטוריה ב']]

גרסה מ־09:58, 6 ביוני 2006

יצירת מסך הברזל בעקבות הקמת "הדמוקרטיות העממיות" והשפעתן על היריבות בין המעצמות:

סטאלין הקים "דמוקרטיות עממיות" במדינות ששחרר מעול הכיבוש הנאצי כניסיון לחזק ולהרחיב את המשטר הקומונסטי לאחר מלחמת העולם השנייה באירופה. כלומר, הוא רצה ליצור מדינות בעלות משטרים קומונטסים שיהיו תלויות לחלוטין בבריה"מ.הקמתן של "הדמוקטיות העממיות" לקח מספר שנים ונעשה באופן הבא:

בשלב הראשון(1945)- הוקמו במדינות מזרח אירופה ממשלות זמניות עד לקיומן של הבחירות. הממשלות היו ממשלות קואליציה המורכבות ממפלגות ליברליות וממהמפלגות הקומונסטיות המקומית.היו אלה ממשלות קומונסטיות שפעלו תחת הנחיית מוסקבה.

השלב השני(1947)- התקיימו במדינות מזרח אירופה בחירות לכינון ממשלות קבועות. בבחירות שנערכו תחת טרור הצבא האדום,זכו המפלגות הקומונסטיות לרוב המכריע וכך הוקמו ה"דמוקריות העממיות" במדינות מזרח אירופה שהיו כפופות למוסקבה.

השלב השלישי(1948)- הוחל טיהורים בתוך המפלגות הקומוניסטיות ע"י מינוי נציגים מטעם סטאלין,וכך השליטה של סטאלין היתה ישירה ולא מעורערת.

כיצד הצליח סטאלין לעשות זאת ללא חשש? מיד לאחר המלחמה פירקה ארה"ב את הנשק שלה משום שהסתמכה על הנשק הגרעיני שהיה ברשותו וגם מהסיבה ששחרה בשלום ולא רצתה לחזור למצב של מלחמה.וסטאלין ידע שהוא יכל להקים את הדמוקטיות העממיות במדינות מזרח מ אירופה מבלי לחשוש מפגיעה מצד ארה"ב.

דוגמאות להיווצרות ה"דמוקרטיות העממיות" בבולגריה: צבאות בריה"מ נכנסו בספסטמר 1944 לבולגריה שנכנעה מיד ונשאה למעשה בכיבוש הרוסי עד 1947.מאז שנכנסו הרוסים לבולגריה התארגנה ממשלה חדשה על בסיס קואליציוני(ממשלה המורכבת מכמה מפלגות).אבל אותה ממשלה היתה נתונה להשפעתפ של הקומוניסטים שהשתלטו על המשטרה והצבאץ והצליחו לדכא כל התנגדות וזאת ע"י כך שטענו שכל מי שמתנגד להם נחשב למי שתומך או תמך בנאצים. וכך נוצרה אווריה של מי בעד ונגד ובבחירות שהתקיימו ב1946 זכתה המפלגה הקומוניסטית לרוב המכריע ובולגריה הפכה לקומנוסטיה,לדמוקרטיה עמממית שנתמכה ותמכה בבריה"מ.

דוגמאות להיווצרות הדמוקרטיה העממית בפולין: בפולין היתה ממשלה זמנית. תחת הכוונתם של הרוסים נמסרו עמדות מפתח בממשלה הזמנית של פולין לידהם של הקומונסטים ובדרך זו הוענקו למפלגה הקומונסטית השפעה על המידינות בפולין. ובשנת 1947 נערכו בחירות והקומונסטים זכו לרוב של 80% מקולות הבוחרים. ובדרך זו הפכה גם פולין לדמוקרטיה עממית.

היווצרות מסך הברזל: מסך הברזל הוא מושג מטאפורי שמתאר את המצב שנוצר בין הגוש המזרחי(בראשו בריה"מ) לבין הגוש המערבי (בראשו ארה"ב). בקיץ 1946 נשא ראש ממשלת בריטניה לשעבר,ווינסטון צ'רצ'יל נאום בארה"ב במעמדו של הנשיא טרומן, ויצא בקריאה נגד התפשטות בריה"מ. בנאומו טבע את המונח "מסך ברזל" - כלומר קו הגבול החדש שנוצר ביבשת אירופה, בין מזרח הנתון להשפעת הקומונטסית-טוטליטרית לבין מערב שנתון להשפעה דמוקרטית-קפיטלסטית.

המטרות להקמת ה"דמוקרטיות העממיות":

1.שיקולי ביטחון - סטאלין ראה במדינות מזרח אירופה מן רצועת ביטחון בינה לבין גרמניה ומערב אירופה. לכן חשב שאם במדינות אלה יהיו משטרים קומונסטים, הן תהיינה תלויות בבריה"מ ותהיינה חייבות לשתף עימה פעולה כנגד כל איום מבחוץ. כלומר התנאי לשיתוף הפעולה הוא הפכיתן של מדינות אלה לקומונסטיות.

2.שיקולים כלכליים- לאחר המלחמה ברית המועצמות נשארה במצב כלכלי קשה: כל התשתית החקלאית נהרסה והתעשיות כמעט ונהרסו לגמרי. בריה"מ ראתה במדינות אלה של מזרח אירופה כמקור לשיקום הכלכלה שלה.

3.שיקולים אידיאולוגיים-האדיאוליגה הקומוניסטית התבססה על הפצת הרעיון הקומונסטי בכל העולם. הפיכת המדינות במזרח אירופה למדינות קומוניסטיות ולדמוקרטיות עממיות היה רק השלב הראשון של יישום המהפכה הקומוניסטית.