על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

מאפייני הקפיטליזם, גילוייו והשלכותיו הכלכליות, החברתיות והפוליטיות משלהי המאה ה-19 ועד למלחמת העולם הראשונה, התנועה הפרוגרסיבית ותיקוניה: הבדלים בין גרסאות בדף

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 27: שורה 27:


==התנועה הפרוגרסיבית ותיקוניה(המקומי והפדארלי):==
==התנועה הפרוגרסיבית ותיקוניה(המקומי והפדארלי):==
עם הצמיחה האדירה של הכלכלה האמריקנית וצמיחתם של בעלי הון שהחזיקו את רוב ההון בשוק, נוצרו שני מעמדות בחברה האמריקנית: בעלי ההון והפועלים הפשוטים.
הפועלים הפשוטים הועסקו אצל בעלי ההון והיו תלויים בהם בפרנסתם, הם הועסקו בתנאים מחפירים, בשכר מינימלי ותוך התעלמות מזכויותיהם הבסיסיות ואף חוסר התחשבות ודאגה לבריאותם.
במשך עשרות שנים תלו הפועלים הפשוטים תקוות בחיסכון ובאמריקה הגדולה וב'ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות', אך זה היה חסר סיכוי לנוכח העוצמה האדירה של בעלי ההון שלא אפשרו צמיחה של שכבות חלשות או התארגנות שלהן.
בעשור האחרון של המאה ה19 קמה התנועה הפופליסטית וחרטה על דגלה שינוי הסדר הישן והקמת סדר חדש, תוך שינוי סדר העדיפויות ומזעור הקומוניזם החזירי, מתן זכויות לפועלים, שינוי מערכת הכללים וכו'.
האידיאולוגיה הפרוגרסיבית (PROGRESS - קידמה) - משמעותה אידיאולוגיה חדשה שמצביעה על יעדים אנושיים ומסוריים יותר, ועל תיקון וצדק חברתי.
הנשיא רוזוולט הוביל מדיניות אקטיבית, שפתחה תקופה של חקיקה פרוגרסיבית. להלן דוגמאות לחקיקות ותקיונים שנחקקו בארצות הברית ברוח זו:
1903 - הקמת המשרד לסחר ולעבודה, ובו יחידה שתפטל בחברות הגדולות ובטייקונים, ותפקח על פעילותם, וגם תחקור אותם.<br />


1904 - פירוק אחד מתאגידי הרכבות הגדולים, שיצר מונופול ענק על שוק הרכבות.<br />


1906 - חוק לפיקוח על איכות הבשר ויצירת סטנדרט סניטריי, לשמירה על בריאות הצרכנים.<br />


1913 - הקונגרס הפדרלי קיבל סמכות להטיל ולגבות מיסים, בהתאם למדרגות ההכנסה של האזרחים.<br />


1914 - ברוב המדינות חיקוק חוק חינוך חובה עד גיל 14.<br />


1916 - איסור על סחר עם מדינות שתומכות בהעסקת ילדים קטינים וניצולם. בנוסף, ניתן אשראי נוח לחקלאים שסבלו מקבל ריבית גבוהה בעקבות היותם אוכלוסיה שלא ניתן לסמוך על הלוואותיה.<br />


1919 - הענקת זכות בחירה לנשים בכל ארה"ב.<br />


לסיכום, התנועה הפרוגרסיבית התבססה על ערכי מוסר ושוויון הזדמנויות לכל, ובאמת פעלה בהתאם לכך והצליחה מאד. החידוש בתנועה הזאת היה שמעתה, בעידן של קפטליזם וכלכלה חופשית, אי אפשר לסמוך יותר על ה'יד החופשית' שתסדר את הדברים, וכי צריך התערבות עמוקה של הממשל לטובת עשיית הצדק החברתי.


==קישורים נוספים:==
==קישורים נוספים:==
30

עריכות

תפריט ניווט