על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

ביטויי המשבר הכלכלי הגדול (ביטויים כלכליים, חברתיים ומוסריים-פסיכולוגיים)

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
גרסה מ־18:41, 25 באוקטובר 2005 מאת Guy89 (שיחה | תרומות)
(הבדל) ←גרסא ישנה יותר | צפה בגרסא נוכחית (הבדל) | גרסא חדשה יותר→ (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גילויי המשבר הכלכלי

ביום חמישי, ה- 24 באוקטובר 1929 נפלה הבורסה בארה"ב והביאה להתמטטותה של ארה"ב . בעקבות נפילת הבורסה נכנס המשק האמריקני למיתון ענק שפגע בכל שכבות האוכלוסיה והתחולל משבר כלכלי חסר תקדים מבחינת היקפו, משכו והשפעתו. המשבר הכלכלי העמיד למבחן את החברה האמריקאית ואת ערכיה והשלכותיו חרגו בהרבה מעבר לגבולות ארה"ב.

בתחום הכלכלי
1. החל שפל מחזורי שהלך וגדל, הקטנת הביקושים גררה צמצום ייצור ופיטורי פועלים, פיטורי העובדים גרמו לצימצום כוח הקנייה שגרר הקטנת הביקוש ולפיטורים נוספים. מס' המובטלים הגיע ב- 1932 ל- 13 מליון. כלומר 25% מכוח העבודה היה מובטל. יתרה מזאת, כמעט למחצית מהמפרנסים לא הייתה עבודה קבועה .

2. לאזרחי ארה"ב התברר כי המניות שבהן הושקע כספם לא נושאות רווחים וכי הן מאבדות מערכן. הרצון להפטר מהמניות גרם לריצה אל הבורסה. מליונים הפכו לחסרי פרוטה בן לילה, ורבים התאבדו. הציבור הרחב הסתער על הבנקים כדי להוציא את חסכונותיהם אלא שהבנקים נסגרו.

בתחום החברתי

1 אבטלה- . התמוטטות המער' הבנקאית והעסקית הביאה לאבטלה כבדה ומליוני אזרחים איבדו לא רק את מקום עבודתם אלא גם את חסכונותיהם והושלכו לרחובות כי לא יכלו לעמוד בשכר הדירה. מליונים עמדו על סף רעב ומשפחות רבות נהרסו. 2. אמריקאים רבים החלו לנדוד מחוף אל חוף במטרה לנסות ולמצוא פרנסה. אמריקאים רבים הפכו למחוסרי בית ועברו להתגורר בשכונות אוהלים שהוקמו בשולי הערים. אזורים אלה כונו "ערי הובר" ע"ש נשיא ארה"ב בזמן המשבר הובר. 3.חיי המשפחה- המשבר השפיע עמוקות על חיי המשפחה - משפחות רבות נהרסו, נשים נאלצו לצאת לעבודות נקיון וילדים היו צריכים לעזור לפרנסת המשפחה בעבודות כמו צחצוח נעליים וחלוקת עיתונים, ועתידם של הצעירים נראה עגום.

נוצרה תחושה של חוסר שליטה בגורל, ייאוש, פחד מן המחר, הסתגרות ובושה. זאת לעומת תחושת הביטחון והשפע של שנות העשרים.

בתחום הפוליטי

1. בשנים הראשונות 1929-1932 התחזקו התנועות הקומונסטיות והסוציאלסטיות שניצלו את המשבר כדי לפתוח בתעמולה אנטי קפיטלסטית והאשימו את הממשל והנשיא הובר במשבר החמור.


2. בבחירות של 1932 עלה רוזוולט- נציג הדמוקרטיים לשלטון ברוב של 9 מליון קולות. ב- 1932 איבדה המפלגה הרפובלקנית את הרוב שהיה לה במוסדות הממשל בסנאט ובקונגרס והמפלגה הדמוקרטית הצליחה להתחזק ולהחזיק ברסן השלטון גם לאחר מותו של רוזוולט. המשבר הכלכלי הביא לעירעור הערכים האמריקאים שעד אז חששו מן הסוציאליזם ותמכו בקפיטליזם ובכלכלה החופשית.