על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

משוואת הישר

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הגרסה להדפסה אינה נתמכת עוד וייתכן שיש בה שגיאות תיצוג. נא לעדכן את הסימניות בדפדפן שלך ולהשתמש בפעולת ההדפסה הרגילה של הדפדפן במקום זה.

משוואת הישר היא משוואה מהסוג [math]\displaystyle{ y=mx+n }[/math]

האיבר [math]\displaystyle{ m }[/math] מייצג את השיפוע, והאיבר [math]\displaystyle{ n }[/math] הוא לכיד ה-[math]\displaystyle{ y }[/math] של הישר (נקודת החיתוך עם ציר Y).

את [math]\displaystyle{ m }[/math] ניתן לחשב בעזרת הנוסחה [math]\displaystyle{ m=\dfrac{y_1-y_2}{x_1-x_2} }[/math] בהנתן שתי נקודות ידועות: [math]\displaystyle{ (x_1,y_1),(x_2,y_2) }[/math] שאינן נמצאות על ישר אנכי (יש להן ערכי X שונים). השיפוע מייצג את קצב השינוי של [math]\displaystyle{ y }[/math] ביחס ל-[math]\displaystyle{ x }[/math].

כל קו ישר (שאינו מאונך) עובר דרך הנקודה [math]\displaystyle{ (0,n) }[/math] . מכאן נובע כי ערכו של הקבוע הוא ערך ה-[math]\displaystyle{ y }[/math] בנקודת החיתוך עם ציר Y.

כאשר השיפוע ידוע, וידועה נקודה על הישר, הוא מאופיין על ידי המשוואה:

[math]\displaystyle{ y-y_1=m(x-x_1) }[/math]

משפטים

  1. ישרים מקבילים זה לזה אם ורק אם שיפועיהם שווים זה לזה: [math]\displaystyle{ m_1=m_2 }[/math] ולכידי ה-[math]\displaystyle{ y }[/math] שלהם שונים: [math]\displaystyle{ n_1\neq n_2 }[/math]. אם השיפועים שווים אבל וגם הלכידים שווים, אז הישרים מתלכדים.
  2. ישרים ניצבים זה לזה אם ורק אם מכפלת שיפועיהם היא 1- (בתנאי שאף אחד מהם הוא לא מאונך): [math]\displaystyle{ m_1 m_2=-1 }[/math].
  3. השיפוע [math]\displaystyle{ m }[/math] של ישר לא אנכי וזווית הנטייה שלו [math]\displaystyle{ \phi }[/math] קשורים על ידי: [math]\displaystyle{ m=\tan(\phi) }[/math].