על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

מרכיביה העיקריים של תופעת הלאומיות המודרנית ומאפייני התנועות הלאומיות שהתגבשו באירופה במאה ה-19.: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
(החלפת הדף עם '==דפוסים של לאומיות== ==מדינות לאום מול מדינות רב-לאומיות== ==גישות ופרשנויות לתופעת הלאומיות== ==או...')
 
שורה 1: שורה 1:
===דפוסים של לאומיות===
==דפוסים של לאומיות==
# לאומיות אתנית – היסטורית (לאומיות המתגבשת על בסיס עם מסוים): קבוצת אנשים המתלכדת סביב מרכיבים משותפים כמו מוצא אתני, היסטוריה משותפת, שטח משותף, שפה, דת, סמלים ותרבות, זיכרון משותף.
==מדינות לאום מול מדינות רב-לאומיות==
# לאומיות ליברלית אזרחית (לאומיות המתגבשת על בסיס הגדרה פוליטית): קבוצת אנשים המתלכדת סביב עקרונות מוסכמים כמו זכויות, דמוקרטיה, ליברליזם, חוקה.
==גישות ופרשנויות לתופעת הלאומיות==
===מדינות לאום מול מדינות רב-לאומיות===
==אומה ולאומיות: מושגים במחלוקת - החייאת מסורת מול המצאת מסורת==
בעולם קיימות למעלה מ-200 מדינות. רובן הוקמו בשנים האחרונות. המדינות שונות אלו מאלו במבנה האוכלוסיה שלהן. נהוג לחלק את המדינות לשני סוגים: מדינות לאום מול מדינות רב לאומיות.
 
# מדינות לאום אתניות - אלו מדינות בהן חיים אנשים ממוצא אתני זהה – לדוגמא: יפן, מדינות סקנדינביה, פורטוגל ועוד.
 
# מדינות רב לאומיות – אלו מדינות בהן חיים אנשים המשתייכים למוצא אתני שונה. מצב זה נוצר כתוצאה מהגירה. לדוגמא: ארה"ב. אולם קיימות מדינות בהן קיימת קבוצה בעלת מוצא אתני משותף, אולם בה חיים מיעוטים, המהווים לא פעם אחוז לא מבוטל מסך האוכלוסיה. לדוגמא: בישראל. 20% מאוכלוסית ישראל היא מוסלמים. הם תופסים עצמם כחלק מהלאום הערבי-פלסטינאי אולם הם בעלי אזרחות ישראלית. דוגמא נוספת: גרמניה (בה חיים תורכים רבים).
[[קטגוריה:היסטוריה א']]
===גישות ופרשנויות לתופעת הלאומיות===
קיימות דעות שונות על הלאומיות.
#יש כאלו המאמינים כי תקופת הלאומניות חולפת מן העולם. העולם נעשה קטן – כפר גלובלי........ ללא גבולות של לאום או מדינה.
#אחרים – מאמינים שהלאומיות אינה משתנה. זהו גורם קבוע הנוצר בשל הולדת האדם לקבוצה זו או אחרת. עובדה זו קובעת את גורלו של האדם.
#היו שראו בלאומיות כתופעה חיובית.
#אחרים ראו בה כדבר מזיק, שכן בשם הלאומיות פרצו מלחמות בין העמים.
===אומה ולאומיות: מושגים במחלוקת - החייאת מסורת מול המצאת מסורת===
#ההסטוריון אנתוני סמית טוען כי הלאומיות אינה מושג חדש. כבר בתקופות קדומות בהסטוריה היו אומות. על פי הגדרתו – אומה היא אוכלוסיית אנשים, בעלת שםמשותף, החיה בטריטוריה מסויימת – אליה היא קשורה בשל קשר הסטורי או כל קשר אחר, להם הסטוריה וזכרונות משותפים, כלכלה משותפת, חובות וזכויות.
לטענת סמית – לאומיות מתייחסת אך ורק לתנועה אידיאולוגית הפועלת ושואפת להשיג עצמאות לחבריה.
 
#לעומת סמית חושב בנדיקט אנדרסון, כי המושג אומה הינו המצאה "מדומיינת" (מה זה מדומיינת? האם הכוונה לדמיונית, מאיפה הקריצו את המילה הזו????????). זהו מושג חדש שהתפתח רק בעולם המודרני והקפיטליסטי. רעיונות אלו התפתחו והתפרסמו בשל המצאת הדפוס והתפתחות התקשורת. בני האדם נקשרו אלו לאלו בלי שהכירו זה את זה], הם אינםפ יודעים זה על זה ואפילו לא פוגשים אחד את השני. לדעתו, הלאומיות הינה בעצם המצאה דמיונית של האומות.
אנדרסון מתייחס אף ללאומיות היהודית. לדעתו זוהי לאומיות שנוצרה על ידי דמיון מחודש של אומה, שהיתה בעבר קהילה דתית. הציונות מנסה בעצם להחיות מסורת זו.

גרסה אחרונה מ־22:40, 6 בפברואר 2009

דפוסים של לאומיות

מדינות לאום מול מדינות רב-לאומיות

גישות ופרשנויות לתופעת הלאומיות

אומה ולאומיות: מושגים במחלוקת - החייאת מסורת מול המצאת מסורת