על מנת לערוך סיכומים נדרש לפתוח חשבון.

מציאת נקודות פיתול: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך סיכומונה, אתר הסיכומים החופשי.
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שורה 12: שורה 12:


===פיתול רגיל===
===פיתול רגיל===
כדי למצוא נקודת פיתול רגילה יש לגזור נגזרת שנייה של הפונקציה (נגזרת של הנגזרת), ולהשוות את הנגזרת השנייה ל- 0. לאחר מציאת הנקודות בהן הנגזרת שווה לאפס מחשבים את ערכי הפונקציה בנקודות אלו ומאפייניםפ את הנקודות בטבלה בה העמודות הן: ערך ה- X, ערך הפונקציה וערך הנגזרת השנייה f<nowiki>''</nowiki>(x). ערך נגזרת שנייה שלילי פירושו קעור כלפי מטה (קעור), ערך נגזרת שנייה חיובי פירושו קעור כלפי מעלה (קמור). נקודות בהן יש מעבר בין קמירות לקעירות או להיפך הן נקודות פיתול.
כדי למצוא נקודת פיתול רגילה יש לגזור נגזרת שנייה של הפונקציה (נגזרת של הנגזרת), ולהשוות את הנגזרת השנייה ל- 0. לאחר מציאת הנקודות בהן הנגזרת שווה לאפס מחשבים את ערכי הפונקציה בנקודות אלו ומאפיינים את הנקודות בטבלה בה העמודות הן: ערך ה- X, ערך הפונקציה וערך הנגזרת השנייה f<nowiki>''</nowiki>(x). ערך נגזרת שנייה שלילי פירושו קעור כלפי מטה (קעור), ערך נגזרת שנייה חיובי פירושו קעור כלפי מעלה (קמור). נקודות בהן יש מעבר בין קמירות לקעירות או להיפך הן נקודות פיתול.
*יש לציין שגם נקודות פיתול מדרגה יופיעו כאשר נשתמש בנגזרת השנייה.
*יש לציין שגם נקודות פיתול מדרגה יופיעו כאשר נשתמש בנגזרת השנייה.

גרסה מ־08:33, 11 בנובמבר 2005

הגדרה

נקודת פיתול - נקודה בה עוברת הפונקציה מקעירות לקמירות או להיפך (ניתן לומר גם מעבר מקעירות כלפי מעלה לקעירות כלפי מטה או הפוך).

מציאת נקודת הפיתול

ניתן לחלק את נקודות הפיתול ל-2: פיתול מדרגה ופיתול רגיל.

פיתול מדרגה

פיתול מדרגה הוא פיתול בו במעבר מקמירות לקעירות (או להיפך) יש נקודה אשר המשיק לה מקביל לציר X כלומר השיפוע הוא 0. לפיכך כדי למצוא פיתול מדרגה יש לגזור את הפונקציה ולהשוות את הנגזרת ל- 0. מחשבים לכל נקודה את ערך הפונקציה ומאפיינים את הנקודה בטבלה בה העמודות הן:
X, f(x) ו- f'(x) (בדומה לאיפיון נקודת קיצון.

נקודת פיתול מדרגה תהיה נקודה לפניה אין שינוי מגמה של הפונקציה והפונקציה הולכת באותו כיוון לפני ואחרי הנקודה.

פיתול רגיל

כדי למצוא נקודת פיתול רגילה יש לגזור נגזרת שנייה של הפונקציה (נגזרת של הנגזרת), ולהשוות את הנגזרת השנייה ל- 0. לאחר מציאת הנקודות בהן הנגזרת שווה לאפס מחשבים את ערכי הפונקציה בנקודות אלו ומאפיינים את הנקודות בטבלה בה העמודות הן: ערך ה- X, ערך הפונקציה וערך הנגזרת השנייה f''(x). ערך נגזרת שנייה שלילי פירושו קעור כלפי מטה (קעור), ערך נגזרת שנייה חיובי פירושו קעור כלפי מעלה (קמור). נקודות בהן יש מעבר בין קמירות לקעירות או להיפך הן נקודות פיתול.

  • יש לציין שגם נקודות פיתול מדרגה יופיעו כאשר נשתמש בנגזרת השנייה.