ישיבת מנהלת העם ב-12 במאי 1948 – ההחלטה להכריז על הקמת מדינת ישראל (סיכויים וסיכונים)

ההחלטה על הקמת המדינה

ביום ההחלטה על הקמת המדינה המצב בארץ היה קשה. היו סיכויים וסיכונים שונים לגבי ההחלטה. הדבר העיקרי שעמד על הפרק בפני מנהלת העם היה החלטה האם לקבל את התוכנית שהוצעה להם ע"י האמריקאים, לדחות את הכרזת העצמאות בשלושה חודשים ולקבל מנדט מטעם מדינות המערב.


  • יום הקמת המדינה הוא 14/5/1948 ה" באייר תש"ח יום שישי.

סיכויים:

1. המצב הבינלאומי: בן גוריון, אדם בעל חוש פוליטי מפותח, יכול היה לראות שהמצב הבינלאומי שהוביל לקבלת הצעת החלוקה היה מצב נדיר ושברירי, ויכול להיות שלא ישרוד למשך זמן רב. התמיכה גם של ארה"ב וגם של הגוש הסובייטי בעולם של תחילת המלחמה הקרה היה נדיר, ובן גוריון חשש שעם ידחו את ההכרזה בשלושה חודשים אולי כבר לא תהיה את ההסכמה הזאת, ולא יכירו במדינת ישראל המעצמות הגדולות.

2. נשק: סיבה חשובה להכרזה על הקמת המדינה היה בעניין הנשק הנרכש. מאז 1945 עמלו מנהיגי הישוב לרכוש נשק, ולא נשק קל למלחמה בכנופיות, אלא נשק כבד להכנה למלחמה בצבאות ערב. בשנים מאז קנו שליחי הישוב מטוסים, תותחים, ספינות ושאר נשק כבד. אבל, כל עוד השלטון הבריטי נשאר בארץ הוטל אמברגו על יבוא נשק לארץ, והכלים שנרכשו נשארו תקועים בחו"ל. אמברגו שכזה לא חל על מדינות ערב שיכלו לקנות עוד נשק. אם יכריזו על מדינה יהודית יגמר האמברגו והכלים יוכלו להגיע ארצה, דבר שלא יאופשר אם יהיה מנדט בינלואמי.

3. בעקבות השואה נוצרו מאות אלפי פליטים יהודים מאירופה סוערת הקרבות שלא היה להם לאן ללכת. כמו כן, אלפים ישבו במעבר בקפריסין במחנות בריטים. שיקול חשוב להכרזת המדינה הינו מתן בית ליהודים אלו. תחת המנדט הייתה הגבלה חריפה של מספר העולים לארץ, אך אם הכרזת המדינה אפשר יהיה להעלות את כולם.

סיכונים:

1. מצב מעורער: באופן פשוט, לא יכלו מניגי הישוב לדעת אם הישוב ישרוד את המתקפה הערבית שבטוח תבוא. מנהיגי הצבא נתנו להם סיכוי של 50% לשרידת הישוב, סיכויים גרועים מאוד. רבים מהמנהיגים חששו שהישוב לא יכול ישרוד כרגע מלחמה ממושכת ואינטנסיבית כמו שמצפה לה עם ההכרזה.

2. נשק: אפילו בזמן שחברי מנהלת העם מתדיינים, עבדו סוכנים של הישוב ברכישת נשק נוסף בחו"ל. בלי שיהיה אפשר להכניס את הנשק לארץ. האמינו רבים שדחייה של כמה חודשים לפני פרוץ המלחמה תהווה זמן חשוב לרכישת נשק כבד שיעזור לישוב לשרוד את המלחמה.